CDA trekt stekker uit coalitie met Samen Verder

19 feb 2016, 13:37 Nieuws
2016219103454
LEUDAL - Het CDA Leudal heeft vrijdagochtend aan de andere gemeenteraadsfracties laten weten uit de coalitie te stappen.
De partij geeft aan dat zij onvoldoende vertrouwen voelt, dat Leudal het meest gediend is bij voortzetting van de huidige coalitie.
Ruimte
'Daarom wil het CDA ruimte geven aan Samen Verder en andere partijen in de raad om tot een nieuwe coalitie te komen' schreef de fractie in een mail die was ondertekend door fractievoorzitter Peter van Melick en voorzitter Johan Mulder. 'CDA Leudal zal vanuit de oppositie haar koers blijven vasthouden om aan Leudal te bouwen, met een open en positieve kijk en met de blik gericht op de toekomst', zo werd de korte mededeling afgesloten.
Volle vertrouwen
In de raadsvergadering van 2 februari werd CDA- wethouder John van den Beuken weggestuurd na een motie van wantrouwen die gesteund werd door coalitiegenoot Samen Verder. Daarop gaf CDA aan zich te willen beraden hoe de partij verder wil. In de raadsvergadering van afgelopen dinsdag liet Samen Verder nog weten dat het nog steeds het volle vertrouwen had in het CDA.
Meer openheid
Dat was de reden waarom de coalitiebreuk toch nog onverwacht kwam voor Rens Raemakers, fractieleider van oppositiepartij D66. Hij verklaarde in een eerste reactie in het 3ML-radioprogramma 'Oet de Kunst' dat hij zich deels wel kon vinden in de door Stan Backus (Ronduit Open) geopperde theorie dat wethouder Van den Beuken geofferd was om de eveneens verantwoordelijke coalitie te redden. Toch wilde hij nu niet teveel omkijken en tot in het oneindige analyseren. 'Welke nieuwe coalitie er ook komt, het is nu veel belangrijker om er voor te zorgen dat de sfeer in de gemeenteraad beter wordt. Laten alle zes partijen dit nu eens als een kans zien om aan meer openheid en een hoger democratisch gehalte in Leudal te werken'
Gamechanger
Ook Peter van Melick wilde in hetzelfde radioprogramma niet ingaan op de 'zondeboktheorie'. Hij noemde de situatie 'onwerkbaar' geworden. 'Het CDA beoogt nu een 'gamechanger' te zijn. We willen constructief gaan werken vanuit de oppositie. Het is een moeilijk maar weloverwogen besluit geweest, waarbij het belang van Leudal op de eerste plaats stond. We hopen op deze manier een nieuw speelveld te creëren, waarbij de verbinding van de politiek met de samenleving voortaan voorop staat.'
Intern beraad
Samen Verder heeft laten weten kennis te hebben genomen van de beslissing van het CDA. 'Hoewel Samen Verder deze beslissing respecteert, betreurt de partij het dat hiermee een einde komt aan de samenwerking. De fractie zal zich nu eerst intern beraden op te nemen stappen' aldus raadslid Michel Graef.