Ronduit Open: ‘Van den Beuken werd opgeofferd om het college te redden’

Stan Backus
Stan Backus
Foto: Ronduit Open

LEUDAL – Oppositiepartij Ronduit Open trekt na de raadsvergadering van gisterenavond de conclusie dat niet alleen de gewezen CDA-wethouder John van den Beuken schromelijk in de fout ging, maar het hele college.

Op 2 februari nam de raad een motie van wantrouwen tegen wethouder van den Beuken aan. Aanleiding waren de onterecht verleende subsidies aan de muziekverenigingen.

Rookgordijn
Dat Samen Verder in de raad van 2 februari wethouder de motie tegen wethouder Van den Beuken zonder enige toelichting steunde was al opmerkelijk, maar is nu te begrijpen vindt Ronduit Open. Het was namelijk niet alleen wethouder Van den Beuken die de subsidies verstrekte maar het hele college zette bewust de handtekening. Burgemeester Verhoeven probeerde het gisteren nog toe te schrijven aan een samenloop van omstandigheden (‘wet van Murphy’), maar dat was enkel om een rookgordijn op te werpen zegt fractievoorzitter Stan Backus. ‘De keiharde eis van de fractie van Samen Verder om de bezuinigingen aan de verenigingen, ook muziek, overeind te houden werd gewoonweg genegeerd. Het is begrijpelijk dat nu de teleurstelling bij het de fractie van het CDA extra groot is. Wethouder van den Beuken was weliswaar portefeuillehouder, maar de andere leden van het college hebben in hun volle bewustzijn ingestemd met het besluit’ aldus Backus.

Bedenktijd
Op vragen van Ronduit Open bevestigde het college dat men de korting op subsidies ongedaan heeft gemaakt en daarmee gezamenlijk in strijd met het raadsbesluit heeft gehandeld. In antwoord op vragen van Ronduit Open schrijft het college: ‘Het collegebesluit d.d. 19 januari 2016 is nu 100 procent’ (daar waar de raad dus besloot om slechts 50 procent toe te kennen). ‘Blijkbaar was de opoffering van één wethouder de redding voor de rest van het college en kon Samen Verder fractievoorzitter Sleven op 16 februari niet vaak genoeg benadrukken dat er geen bestuurscrisis in Leudal was. Het CDA heeft inmiddels begrepen wat er werkelijk is gebeurd en heeft daarom bedenktijd gevraagd’ besluit Backus.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen