Coalitie volgens Samen Verder niet in gevaar, CDA rouwt nog steeds

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Het bespreken van de politieke situatie in Leudal, na ontslagname door wethouder Van den Beuken, leverde in de raadsvergadering van vanavond weinig nieuws op. Volgens Samen Verder is de coalitie niet in gevaar, maar het CDA maakt nu niet bepaald haast met het zoeken van een opvolger.

CDA fractievoorzitter Van Melick trok nog maar eens van leer tegen de media en hoe de oppositiepartijen daarvan gebruik hadden gemaakt om hun insinuaties, veronderstellingen en oordelen te ventileren. Verder toonde hij zich teleurgesteld in coalitiegenoot Samen Verder die, zonder stemverklaring af te geven, de motie van wantrouwen van de oppositie had gesteund. Van Melick benadrukte bovendien dat niet alleen Van den Beuken, maar het hele college verantwoordelijkheid droeg.

Rare sprongen
Joost van der Stappen (Progressief Leudal) betoogde dat toch in ieder geval een wijziging van aanpak door de coalitie hard nodig is. Hij was bovendien van mening dat het CDA ‘rare sprongen maakt’. Een partij in rouw die cadeautjes uit wil delen door nu ook de subsidiekorting voor alle verenigingen terug te draaien? Dat kon er niet in bij Van der Stappen, die er ook nog fijntjes op wees dat de voormalig wethouder gewoon meeliep in de vasteloavesoptocht. ‘Heeft het CDA soms verantwoordelijkheidsvakantie?’ vroeg hij zich af.

Laatste benen
Stan Backus (Ronduit Open) vond het ook maar vreemd. Voor het voorstel van het CDA zou geen dekking meer te vinden zijn door toedoen van datzelfde CDA. ‘Wethouder Verlinden (Samen Verder – financiën) moet gek worden van zo’n ruk aan het roer van zijn schip’ meende Backus, die van oordeel was dat de coalitie op de laatste benen loopt. ‘Het wordt tijd dat Leudal weer eens positief in nieuws komt’ benadrukte Backus, na nog eens een opsomming van de lijst miskleunen.

Onmogelijk
‘Een zware en emotionele avond’ zo noemde D66 de vorige raadsvergadering. ‘Ook voor ons’, gaf Rens Raemakers aan. Hij had warme woorden voor John van den Beuken als persoon, maar politiek was er een onwerkbare situatie ontstaan vond hij. ‘Nu moet er op korte termijn een nieuwe wethouder komen. Met onder andere het accommodatiebeleid, het subsidiebeleid en de coördinatie van de drie decentralisaties was het takenpakket van de gewezen wethouder niet alleen (te) zwaar, maar bijna onmogelijk’ vond de fractieleider van de democraten. Dat zou anders moeten en hij riep de coalitiepartijen daarbij op om verantwoordelijkheid te nemen. ‘Leudal moet bestuurd worden, maar het CDA is nog niet eens opzoek naar een nieuwe kandidaat’ constateerde Raemakers.

Politieke moed
VVD’er Thomassen had veel waardering voor Samen Verder. Hij noemde het vertrek van Van den Beuken ‘onafwendbaar maar verdiend’. Samen Verder had echter politieke moed getoond vond de liberaal. Over het CDA was hij minder enthousiast. Die partij had haar eigenbelang boven dat van de gemeente Leudal gesteld en wil nu slechts de politieke schade beperken, vond Thomassen. ‘Nederigheid zou het CDA beter passen. Bovendien: verantwoordelijkheid nemen helpt beter om het geschonden blazoen weer op te poetsen’ besloot hij.

Van Melick wilde echter voorlopig nergens anders op ingaan: ‘Wij hebben aangegeven nog een week nodig te hebben. We laten eerst de emoties bezinken en in dat proces zitten we nog. Daarvoor graag uw begrip’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen