Ronduit Open en VVD zijn klaar met Postkoetsproblematiek

20 feb 2016, 16:39 Nieuws
de postkoets
LEUDAL - Ronduit Open heeft de afgelopen tijd herhaaldelijk aandacht gevraagd voor de wijze waarop De Postkoets in Horn wordt geëxploiteerd. Daar is, zwak uitgedrukt, weinig mee gebeurd. Inmiddels heeft de partij ook de VVD officieel aan haar zijde, bij een hernieuwde oproep aan het - sinds gisteren demissionaire- college om iets aan de situatie te doen.
Beide oppositiefracties stuurden vandaag een brief aan het college, waarin zij aangeven dat het nu toch echt genoeg is geweest.
Algemene onvrede
'Aanvankelijk kwam uw reactie erop neer dat, voor zover sprake was van problemen, deze een incidenteel karakter hadden' laten de partijen bij monde van raadsleden Wagemans en Thomassen weten. 'Een rapport met ervaringen van gebruikers van De Postkoets werd door het bestuur, ondanks verzoeken daartoe, niet openbaar gemaakt. Ook werd door de verantwoordelijk wethouder (destijds John van den Beuken - red.) consequent geweigerd met het bestuur in overleg te gaan om tot oplossingen te komen. Dat is op zichzelf al merkwaardig aangezien het een accommodatie is die bedoeld is als gemeenschapsvoorziening en die met gemeenschapsgeld is gerealiseerd. Inmiddels moet toch ook voor u duidelijk zijn hoe algemeen de onvrede is over de exploitatie van de Postkoets. Tijdens de bijeenkomst in het kader van 'Os Dörp' in december werd aan die onvrede nadrukkelijk uiting gegeven.'
Achterkamertjes
Het kan niet langer dat klachten door het bestuur niet serieus in behandeling worden genomen en men maar verwijst naar de beheerder, vinden Ronduit Open en VVD. Het college laat het allemaal gebeuren en verwijst op haar beurt weer naar het bestuur. Naar aanleiding van een recente oproep en voorstel om tot een beheersstructuur te komen waarin gebruikers een belangrijke stem hebben, antwoordde wethouder Verlinden immers dat hij dit een aangelegenheid vond van het bestuur van De Postkoets en dat hij hooguit problemen onder de aandacht van dat bestuur wilde brengen. 'Opnieuw wordt verantwoordelijkheid uit de weg gegaan' schrijven Wagemans en Thomassen daarom. 'Die inactiviteit heeft ertoe geleid dat de exploitatie van De Postkoets, op basis van recent ontvangen signalen, inmiddels een kwestie van partijpolitiek dreigt te worden. Wij nemen met kracht afstand van een situatie waarin problemen rond de exploitatie van De Postkoets via achterkamertjes -dus strikt vertrouwelijk- en binnen een kader van partijpolitiek aan de orde worden gesteld. Dat alles kan gebeuren vanwege de permanente weigering van uw college uw verantwoordelijkheid te nemen.'
Voorstel
Ronduit Open en VVD roepen gezamenlijk het college op om initiatief te tonen en concreet te gaan werken aan een structuur die het mogelijk maakt dat De Postkoets als een gemeenschapsaccommodatie gaat functioneren. 'U heeft daarover een concreet voorstel ontvangen. Bij wederom uitblijven van een dergelijk initiatief rest ons niets anders dan formele bespreking te vragen van de problemen rond De Postkoets in de gemeenteraad' zo besluiten de partijen.