Ronduit Open: ‘Weinig verbetering rondom situatie Postkoets’

Foto: John Hölsgens

HORN – Raadslid Thieu Wagemans (Ronduit Open) heeft bij het college aandacht gevraagd voor problemen rond de exploitatie van de Postkoets in Horn.

Dat is niet voor het eerst. Integendeel, het raadslid van de oppositiepartij trok in het verleden regelmatig aan de bel en zelfs coalitiepartij Samen Verder ging zich op een gegeven moment afvragen wat er allemaal aan de hand was.

Afwachtend
Wethouder Van den Beuken (CDA) nam telkens weer een afstandelijke houding aan, verwees naar het bestuur van de stichting en zag voor zichzelf geen rol weggelegd. Dat verbaasde Wagemans. ‘Het functioneren van gemeenschapshuizen is niet enkel een gemeentelijke aangelegenheid. Bovendien zijn deze vaak met gemeenschapsgeld gebouwd’ schrijft Wagemans in een brief aan het college. ‘Ook werd door het stichtingsbestuur indertijd geen inzage gegeven in een onderzoek dat onder gebruikers was gehouden en dat, naar ik vernam, de nodige kritische opmerkingen bevatte. Ook op dat punt ondernam wethouder Van den Beuken geen actie.’

Gesloten
Er lijkt weinig veranderd, constateert Wagemans nu. ‘Wie reservering van data vraagt voor activiteiten voor het jaar 2016 krijgt als reactie dat er het hele jaar geen ruimte is. Tegelijkertijd blijkt dat de Postkoets met grote regelmaat op diverse avonden in de week dicht blijft. Vanuit gebruikerskringen wordt mij bericht dat commercieel interessante activiteiten te grote voorrang krijgen ten opzichte van verenigingsactiviteiten, met als gevolg dat de Postkoets onvoldoende de functie ten behoeve van de gemeenschap vervult’ geeft het raadslid maar weer eens aan.

Vanuit gemeenschap
‘Terwijl thans vanuit Horn pogingen worden ondernomen om tot een betere exploitatie te komen, waarbij met name wensen van gebruikers meer aandacht dienen te krijgen, schittert het college door afwezigheid’ gaat Wagemans verder. ‘Mij lijkt dat het op de weg ligt van het college – c.q. de portefuillehouder –  om met volle inzet te bevorderen dat er een beheerstructuur komt die er voor zorgt dat de Postkoets als gemeenschapsvoorziening wordt gebruikt, overeenkomstig de wensen die binnen de gemeenschap Horn leven. Daar zijn diverse mogelijkheden voor zoals de praktijk elders aangeeft. Die nieuwe structuur zou idealiter door en vanuit de gemeenschap Horn vorm moeten krijgen. Maar daarbij is een duidelijke en stimulerende rol van de portefeuillehouder aan de orde, waar de afgelopen periode geen sprake van is geweest.’

Voorstel
Bij opnieuw uitblijven van een reactie zal Ronduit Open overwegen een concreet voorstel voor te leggen aan de gemeenteraad. ‘Passiviteit vanuit de gemeente kan niet langer worden geaccepteerd. Er is dringend behoefte aan een actieve en meedenkende houding in plaats van de verantwoordelijkheid te ontlopen’ besluit Wagemans.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen