Het spook van Landgoed Leudal waart weer door de raadsvergadering

06 feb 2019, 00:09 Nieuws
clipboard012
LEUDAL - De motieven zijn anders maar na Wim T. Schippers is Wilbert Hikspoors, eigenaar van Landgoed Leudal, waarschijnlijk het grootste talent op het gebied van ontregelen en verwarring zaaien.
Tijdens de laatste raadsvergadering van vorig jaar leidde de kwestie Landgoed Leudal tot een keiharde confrontatie tussen coalitie en oppositie, waarbij de voltallige oppositie uiteindelijk boos de raadzaal verliet.
Tijdens de eerste reguliere vergadering van 2019 dook 'het spook van het Landgoed' alweer op, dit keer in de vorm van een motie die werd ingediend door oppositiepartij CDA. De christendemocraten hadden bezwaren tegen de wijze waarop de klachten die vanuit Landgoed Leudal waren ingediend tegen wethouder Arno Walraven (Samen Verder) waren afgehandeld. Burgemeester Arno Verhoeven besliste vorig jaar dat er geen integriteitsonderzoek
komt naar de wethouder. Dat deed hij op advies van een onafhankelijke klachtencommissie, die oordeelde dat op drie van de vijf punten er geen sprake was van een klacht, zoals bedoeld in de gemeentelijke verordening klachtbehandeling. De daadwerkelijke klachten dat Walraven zich bediende van ongeoorloofde sturing bij vergunningaanvragen en weigerde zich te houden aan afspraken die Landgoed Leudal maakte 'met eerdere collegeleden' werden ongegrond verklaard.
Onderbouwing
Het CDA vond dat geen deugdelijke onderbouwing en kwalitatief niet voldoende. De fractie wilde dinsdagavond daarom met een motie afdwingen dat de klachten opnieuw zouden worden beoordeeld door een externe organisatie. Vervolgens ontspon zich een voor leken verwarrende discussie waarbij raadslid Wagemans (Ronduit Open) aankaartte dat de oorzaak van veel ruis waarschijnlijk gelegen was in het feit dat Hikspoors weliswaar een klacht indiende, die in zijn aanhef ook zo benoemde, maar vervolgens een integriteitskwestie aan de orde stelde: twee heel verschillende zaken waardoor in de afhandeling de klachtencommissie zich nogal eens van een oordeel onthield.
Zere plek
Terwijl vriend en vijand zich er in konden vinden dat er in de procedure dus wel enige noodzaak tot nadere beschouwing was, maakte Samen Verder zich bij monde van fractieleider Michel Graef boos dat door de hele gang van zaken 'integriteit' waarschijnlijk wel het woord was dat bleef hangen. 'Daar gaat het morgen in de krant weer over' wist Graef op dat moment al. Wagemans legde de vinger nog even op een zere plek, door aan te geven dat hij wel begreep dat Hikspoors niet blij was met de aanpak van wethouder Walraven. De 'eerdere collegeleden' waaraan Hikspoors in zijn klacht refereerde en waarmee hij prima afspraken kon maken, kunnen dan ook voornamelijk worden teruggevoerd naar één voormalig wethouder: Paul Vogels. Inderdaad, van het CDA.
Verworpen
Uiteindelijk werd de motie van die partij dinsdagavond alleen gesteund door de VVD en daarmee verworpen. Saillant detail: zowel wethouder Walraven als de fractievoorzitter Van Helden van het CDA waren verhinderd voor deze raadsvergadering.