Wat kost het verenigingsleven de gemeente Leudal eigenlijk?

03 mrt 2016, 17:57 Nieuws
money soothes 1032648 1920
LEUDAL - Een wethouder moest vertrekken en uiteindelijk viel de coalitie van CDA en Samen Verder er over: subsidies voor de verenigingen in Leudal. Maar over wat voor bedragen gaat het eigenlijk precies?
'Meten is weten' dacht raadslid Leon Linssen van Samen Verder en hij vroeg aan het college hoeveel geld -bij benadering- nodig is voor verenigingen, de kapitaalslasten en onderhoudskosten van de diverse accommodaties, inclusief gemeenschapshuizen en bibliotheken.
Huishoudboekje
Het college heeft inmiddels aangegeven dat er in de begroting 2016 voor subsidies aan verenigingen circa 1 miljoen is opgenomen in het huishoudboekje. Voor de goede orde: dat is inclusief muziekonderwijs en kunst en cultuur. Voor onderhoudskosten van alle accommodaties en vastgoed is in de begroting ongeveer 1,1 miljoen gereserveerd. Aan kapitaallasten voor vastgoed en accommodaties is een bedrag van circa 5 miljoen opgenomen.
Water bij de wijn
Overigens ziet het er naar uit dat Samen Verder morgen tot een akkoord zou kunnen komen in de onderhandelingen met Ronduit Open, om een nieuwe coalitie te vormen. Juist de subsidies, bibliotheken en bezuinigingen zijn onderwerpen waarop de twee lokale partijen nogal van mening verschillen en waar er dus water bij de wijn moet. Fractieleiders Stan Backus (Ronduit Open) en Hen Sleven (Samen Verder) gaven vandaag in Dagblad De Limburger echter aan dat zij verwachten er wel uit te komen. Deelname van D66 aan het college zag Samen Verder, in tegenstelling tot Ronduit Open, niet zo zitten. 'De twee grootste partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Met 16 van de 25 zetels hebben we samen een overgrote meerderheid' liet Sleven in de krant optekenen. Bij een akkoord zou er eind deze maand een nieuw college geïnstalleerd kunnen worden.