Starters en zorgcliënten in plaats van varkens in Heibloem

21 jan 2021, 17:53 Nieuws
pigs 21272 960 720
HEIBLOEM - Maatschap van Lier mag zijn veehouderij gaan ombouwen tot twee bedrijfsverzamelgebouwen en een kleinschalige dagbesteding.
Met het stoppen van de varkenshouderij in Heibloem komt er ook een einde aan een forse geurproblematiek.
Starters
Volgens het college van B&W wordt het woon- en leefklimaat in Heibloem veel beter als de boer zijn plannen kan uitvoeren. De boer kan niet uitbreiden op de locatie aan de Meijelseweg. Hij wil daarom gebruikmaken van de Sanerings Regeling Varkenshouderij (SRV). De geplande bedrijfsverzamelgebouwen zijn bedoeld voor startende ondernemers die bedrijfsruimte zoeken. Ook die doelstelling is voor het college een reden om mee te werken aan het initiatief.
Tekorten
In de oude bedrijfswoning komt een kleine dagbesteding voor maximaal tien zorgbehoevende cliënten. Dat mag echter geen jeugdzorg of Wmo-zorg zijn, vindt de gemeente. Er zijn flinke tekorten op dat vlak en het college wil niet nog meer van dit soort zorginitiatieven stimuleren. Mogelijk is er wat dat betreft ook een verband met het beëindigen van de samenwerking met Heykeshoeve in Ell .
Vraag
'Een paar jaar terug zijn wat boeren in onze regio gestopt' zei wethouder Mart Janssen (Ronduit Open) namelijk enkele weken geleden al tegen De Groene Amsterdammer.
'We hebben hen toen aangemoedigd om iets met zorg of recreatie te gaan doen. Maar daar zijn we van teruggekomen: inmiddels hebben we meer zorgaanbieders dan klanten. En dat moeten we een halt toeroepen, want aanbod creëert vraag.'