Vertrekt Scholengemeenschap Sint Ursula uit Horn naar Heythuysen?

22 jan 2021, 11:35 Nieuws
141741919 1310726652639431 8722054097883190917 n
LEUDAL - Er heeft een besloten bijeenkomst plaatsgevonden voor de fractieleiders in Leudal waar de mogelijkheid aan de orde zou zijn geweest om de onderwijsactiviteiten van Scholengemeenschap Sint Ursula in Horn te beëindigen.
Ten aanzien van de besluitvorming over de verbouwing of nieuwbouw van Sint Ursula zouden in dat geval nog maar twee opties overblijven. Verplaatsing van de onderwijsactiviteiten in Horn naar de locatie aan de Tienderweg in Heythuysen, of totale nieuwbouw op een nader aan te geven locatie in Heythuysen.
Openbaarheid
Ronduit Open geeft aan dat in deze fase niet goed is om de locatie in Horn definitief af te schrijven. 'Dat betreft zowel de mogelijkheid van verbouw als de mogelijkheid van gehele nieuwbouw en concentratie van alle onderwijs in Horn' geeft de fractie in een brief aan het college aan. 'We gaan er ook graag van uit dat in het recente besloten overleg geen sprake is geweest van besluitvorming en dat de gemeenteraad alle ruimte heeft in openbaarheid tot een afweging te komen.'
Miljoenen
Ook Ronduit Open vindt het belangrijk de bestaande onderwijsvoorzieningen in Leudal te behouden. Het gaat daarbij wel om enorme uitgaven voor de gemeente van mogelijk meerdere tientallen miljoenen euro’s. 'Dat vraagt om een transparante besluitvorming waarbij voorkomen moet worden dat er in de beginfase besluiten worden genomen waarvan de consequenties, althans op hoofdlijnen, niet bekend zijn' schrijft de fractie.
Leerlingen
Volgens de partij zou er ook een berekening zijn gemaakt met betrekking tot het aantal leerlingen dat elders onderwijs gaat volgen, wanneer gekozen zou worden voor concentratie van alle onderwijs in Horn. 'De vraag is of die berekening ook is gemaakt wanneer zou worden besloten de onderwijsactiviteiten van Ursula in Horn geheel te beëindigen. Wij menen dat een goede onderbouwing van deze eerste van de te nemen besluiten, de locatiekeuze, de verdere voortgang zal bevorderen. We rekenen er ook op dat het verdere overleg in openbaarheid plaats zal vinden en niet langer in besloten kring wordt gevoerd.'