Staatssecretaris geeft startsein voor reis van 40.000 kilometer op zonne-energie

05 nov 2022, 14:07 Nieuws
img 3670
HAELEN - Vrijdagavond vertrokken Maarten en Renske om 23.00 uur met hun elektrische auto vanuit Haelen naar Zuid-Afrika. Vanaf Marokko laden ze hun auto op met zonnepanelen die ze meenemen.
In juli werd hun spectaculaire voertuig al gepresenteerd bij hoofdsponsor Geelen Counterflow. Nu was dan het grote moment daar: het officiële vertrek vanaf diezelfde locatie.
Mooi initiatief
Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat was aanwezig om het startsein te geven tijdens een drukbezochte en sfeervol aangeklede, feestelijke ceremonie: 'Dwars door Europa en Afrika met een elektrische auto. Het kan! Het opladen lukt in Europa gewoon aan de paal en in Afrika met behulp van eigen zonnepanelen. Regeren is vooruitzien en dat blijkt eens te meer niet alleen bij ons in Den Haag te gelden. Ik vind het een mooi initiatief, dat laat zien wat er allemaal mogelijk is. Ik ga ze zeker volgen, en wens ze voor nu vooral een heel goede reis!'
Zelfvoorzienend
Maarten van Pel en Renske Cox gaan van Nederland naar Zuid-Afrika en terug rijden, een reis van meer dan 40.000 kilometer. Dat doen ze met een reguliere elektrische auto, een Skoda Enyaq iV, die ze onderweg dus opladen met flexibele lichtgewicht zonnepanelen. Ze slapen in een daktent, filteren hun eigen drinkwater en koken op een inductie kookplaat. Zo zijn ze compleet zelfvoorzienend. Onderweg bezoeken ze onderscheidende initiatieven die bijdragen aan duurzaamheid. Renske: 'Ons doel? Inspireren in hoe leuk én haalbaar het kan zijn om je leven te verduurzamen.'
Karavaan
De reis die vrijdag begon gaat naar verwachting een jaar duren. Onderweg wordt het duo op diverse locaties opgewacht, waar zij de expeditie presenteren aan het publiek. Zaterdag in Parijs, zondag in Bordeaux. Bij de grens van Frankrijk en Spanje, evenals in Madrid, worden ze opgewacht door een complete karavaan elektrische auto’s die een stuk meerijden. Op 9 november nemen Maarten en Renske de boot naar Marokko. Je kunt het duo ook volgen via hun website , of de socials die daar op vermeld staan.