Dare to go electric: met een electrische auto op en neer naar Zuid-Afrika

HAELEN – Renske Cox en Maarten van Pel vertrekken in november voor een 40.000 kilometer lange reis met een electrische productie-auto. Het voertuig met draagbare zonnepanelen moet hen op en neer naar Zuid-Afrika brengen. Maandag presenteerden Renske en Maarten, onder toepasselijke temperaturen, het bedrijf Geelen Counterflow uit Haelen als hoofdsponsor van hun aanstaande expeditie.

Als het duo onderweg is, rijden ze elke dag zo ver als de zon hun accu’s kan opladen, slapen ze in een tentje op het dak en koken en douchen ze naast de auto. De route loopt vanuit de fabriek van Geelen Counterflow naar Marokko en voert langs de westkust van Afrika naar Kaapstad. Via de oostkust en het Midden Oosten gaat het vervolgens terug naar Nederland.

Verduurzamen
Onderweg doen Renske en Maarten via social-media verslag van mensen en projecten die bijdragen aan een duurzame wereld. Ze zijn op zoek naar wat wij in West-Europa van hen kunnen leren. Renske en Maarten willen iedereen op weg helpen om het leven zowel privé als zakelijk te verduurzamen. Dit doen ze dus door voorbeelden te delen van concrete toepassingen.

Energie-plus
Familiebedrijf Geelen Counterflow, met honderdvijftig medewerkers, bouwde enkele jaren geleden een volledig houten energie-plus kantoor dat volgens het BREEAM certificatie-systeem nog steeds het meest duurzame kantoor ter wereld is. De recente verdubbeling van dat kantoor wordt eind dit jaar opgeleverd. Alle productiehallen worden elektrisch verwarmd en gekoeld met warmtepompen die hun stroom halen uit bijna vierduizend zonnepanelen op de daken van de acht productiehallen. Dit voorjaar heeft Geelen Counterflow de eerste volledig elektrische drogers voor voedingsmiddelen opgestart in Noorwegen en Zuid Korea. Het bedrijf ziet elektrificatie met warmtepompen als meest geschikte technologie om energie te besparen en te verduurzamen in de voedingsmiddelenindustrie.

Toepasselijk
Het vergt echter enige moed van voedingsmiddelenfabrikanten om deze stap te wagen en om het tijdperk van fossiele brandstoffen achter zich te laten, net zoals het van Renske en Maarten moed vergt om met een elektrische auto op en neer naar Zuid Afrika te rijden. Daarom passen de reizigers onder de naam 4x4electric en Geelen Counterflow als partners ook goed bij elkaar. De samenwerking ging vandaag dan ook van start onder het motto: ‘Dare to go electric!’

Reacties

Cookieinstellingen