Leudal komt met maatregelen om armoede te bestrijden

07 nov 2022, 12:18 Nieuws
geld toeslagen belastingen pixabay
LEUDAL - Door de stijging van de energiekosten en de gestegen inflatie hebben veel huishoudens het moeilijk om de touwtjes aan elkaar te knopen. Leudal telt voor zover bekend 1541 particuliere huishoudens met een inkomen tot 150 procent van het sociaal wettelijk minimum.
De gemeenteraad heeft een motie aangenomen die het college oproept om snel actie te ondernemen om iets te doen voor de huishoudens in Leudal die het nu financieel moeilijk hebben.
De motie werd voorbereid door coalitiepartijen CDA, D66 en Samen Verder. Voorgesteld is een eenmalige uitkering van 250 euro, voor alle huishoudens in Leudal met een inkomen dat niet hoger is dan 150% van het sociaal wettelijk minimum. Dit bedrag zou nog voor de kerst uitgekeerd moeten worden. Daarnaast moeten inwoners geattendeerd worden op de mogelijkheid om gebruik te maken van de bijzondere bijstandsregeling. Ook dient de keten van schuldhulpverlening te worden verbeterd en
moet er extra aandacht komen voor senioren met alleen een AOW uitkering. Tenslotte moet een regeling worden uitgewerkt om ook ondernemers en ZZP’ers met een geringe draagkracht te kunnen helpen.
De motie is door alle partijen van coalitie én oppositie gesteund. Huishoudens met inkomens tot 120% van het sociaal wettelijk minimum zijn bekend bij de gemeente en zullen de uitkering binnenkort gestort krijgen. Andere huishoudens zullen een aanvraag moeten indienen.