LIMBURG - De natuur is mooi, maar ook kwetsbaar. Een klein brandje in het bos of op de hei kan al snel uit de hand lopen. En natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden.
Natuurbrand is wel te voorkomen, want 70 procent van de natuurbranden ontstaat door menselijk gedrag. Daarom geldt tot 1 oktober een rookverbod en een verbod tot het maken van open vuur in bossen en natuurgebieden.
Katalysator
Wat kun je doen om brand te voorkomen? Iedereen weet het eigenlijk wel; roken in een droog bos mag niet. Eén weggeschoten peuk is al genoeg om een groot gebied af te laten branden. Een auto kan ook brandgevaar opleveren, bijvoorbeeld als de katalysator heet wordt. Als u de auto vervolgens in droog, hoog gras wegzet, kan het gras daardoor in brand vliegen.
De kans op een natuurbrand is niet het hele jaar even groot. Dat heeft te maken met:
Het grote gevaar van natuurbranden is de onbeheersbaarheid. Ieder klein brandje in een natuurgebied kan uitlopen op een verwoestende brand. Je kunt nooit voorspellen hoe het vuur zich gaat ontwikkelen, met welke kracht en met welke snelheid.
Ontdek je een brand?
Meer weten? Op de website www.natuurbrandrisico.nl kun je zien hoe droog het is in de natuur, en hoe mede daardoor de kans op een uitbreiding van natuurbrand wordt vergroot.
Bron: www.haor.nl