Ronduit Open verbaast zich over Livar toezegging wethouder Verlinden

11 aug 2015, 16:53 Nieuws
pigs 387204 1920
LEUDAL - Mathieu Wagemans (Ronduit Open) heeft het college van de gemeente Leudal vragen gesteld over een recent verleende omgevingsvergunning voor de Livarboerderij voor varkens aan Beekkant in Baexem.
Het raadslid van de oppositiepartij stelt zijn vragen op basis van stukken die hij niet aantrof in het gemeentelijk dossier, maar via derden verkreeg. Dat is op zich al een punt van ergernis voor Wagemans. 'Het is niet voor het eerst dat mij als raadslid stukken worden onthouden. Ik verwijs naar een eerder door mij ingediende formele klacht bij de burgemeester hierover', zo schrijft het raadslid onder andere.
Garantie
Uit de stukken zou blijken dat door wethouder Verlinden tijdens een overleg op 29 april, naar aanleiding van gevreesde overlast van het bedrijf, aan derden is toegezegd dat hij 'een schrijven zal doen toekomen waarin hij garandeert dat er geen sprake zal zijn van enige overlast'. Wagemans noemt die toezegging ongebruikelijk en vraagt hoe het mogelijk is dat door de wethouder een garantie wordt gegeven over afwezigheid van externe effecten van de intensieve veehouderij, terwijl net een breed opgezet onderzoek loopt omdat deskundigen en gezondheidsorganisaties zich zorgen maken over negatieve effecten daarvan. 'Beschikt de wethouder over kennis waar deskundigen en gezondheidsinstanties kennelijk niet over beschikken?' zo vraagt het raadslid zich af.
700 procent
De toezegging door de wethouder is des te opmerkelijker aangezien de door het college verleende omgevingsvergunning het bedrijf toestaat om de geuroverlast met ruim 700 procent te verhogen ten opzichte van de oude situatie, vindt Wagemans. 'Is het de wethouder c.q het college, bekend dat er een relatie is tussen geuroverlast en gezondheid? Het bedrijf is gelegen nabij burgerwoningen, ander stankgevoelige objecten en natuurgebieden. Wat heeft u doen besluiten een verzoek voor een MER (milieueffectrapportage -red.) af te wijzen? Was u bevreesd dat een MER-onderzoek mogelijk ongunstige uitkomsten zou aantonen?' wil Wagemans weten.
Schadeclaims
Tot slot vraagt hij of het risico aanwezig is dat de door de wethouder gegeven garantie tot aansprakelijkheid en schadeclaims kan leiden ten laste van de gemeente. 'Zo ja: waarom wordt dit risico genomen terwijl de gemeente Leudal toch al reeds in financieel zwaar weer verkeert, hetgeen wethouder Verlinden als portefeuillehouder Financiën toch bekend moet zijn? Zo nee: waarop baseert het college deze zekerheid?' besluit Wagemans zijn vragenlijst.