LIMBURG - De overheid moet via nieuwe regels veehouders dwingen duurzamer te produceren. Dat is de uitkomst van een enquête van TNS NIPO onder ruim 3000 plattelandsbewoners.
Uit de opiniepeiling blijkt verder dat de meest genoemde bezwaren tegen de veehouderij verspreiding van ziektes en antibioticaresistentie zijn.
Overlast
De peiling werd, behalve in Limburg, gehouden in Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Die provincies hebben in totaal circa driekwart van de Nederlandse veestapel in huis: 73 miljoen kippen, 11,2 miljoen varkens en 2,4 miljoen koeien. De veehouderij heeft in deze vier provincies door de omvang impact op het milieu en veroorzaakt stankoverlast stank, zo vinden veel omwonenden.
Eerlijke prijs
'Logisch dat de bevolking op het platteland duurzamere veehouderij wil. Alleen door een kleinere veestapel kan de leefbaarheid van het platteland worden verbeterd. In plaats van de veestapel steeds verder te laten groeien, moet de overheid aansturen op een kleinere en gezonde veehouderij, waar boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun product.' Dat zegt Hugo Hooijer, woordvoerder Voedsel bij Milieudefensie, over de resultaten van de peiling.
Debat
Op dinsdag 24 februari is er van 19.00 uur tot 22.00 uur een debat over duurzame veehouderij in De Witte Hoeve, aan de Gasstraat 5 in Venray. De organisatie is in handen van 'Behoud de Parel', 'Leefbaar Buitengebied Nederweert' en 'Behoud Woonomgeving de Paes'. Vanuit de politiek is deelname toegezegd door John Verhoijsen (CDA), Renée Wernink (VVD), Peter Visser (SP) en Carla Brugman (Groen Links).
Bron: Roermond Dichtbij