Overbruggingsleningen voor startups, scale-ups en innovatieve MKB'ers

13 apr 2020, 14:13 Nieuws
entrepreneur 593362 1920
LEUDAL - Uit een onderzoek van TechLeap blijkt dat 80 procent van startups (beginnende bedrijven) verwacht door de Covid19-crisis in de financiële problemen te komen. Zo'n 67 procent zoekt vanwege liquiditeitsproblemen overbruggingsfinanciering.
Startups, scale-ups (één groeifase verder dan startups), maar ook andere innovatieve bedrijven vallen voor een deel buiten de regelingen die het kabinet tot nu toe had getroffen. Terwijl juist deze categorie ondernemers cruciaal is voor de innovatiekracht en het toekomstig verdienvermogen van Nederland.
LIOF
Het kabinet heeft echter bekendgemaakt 100 miljoen beschikbaar te stellen voor overbruggingsleningen aan startups, scale-ups en innovatieve MKB'ers. Deze leningen worden verstrekt via de regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) in Nederland. In Limburg gaat LIOF deze uitvoering coördineren. Via de vereiste cofinanciering bij de grotere overbruggingskredieten, vanuit onder meer de bestaande ROM-fondsen, is er al sprake van provinciale cofinanciering.
Joost van den Akker (gedeputeerde Economie, Onderwijs en Sport van de VVD): 'De coronacrisis heeft een enorme impact op Limburgse bedrijven. Ik ben blij dat het kabinet met deze landelijke regeling startups en scaleups te hulp schiet. Startups vielen tot nu toe buiten de boot omdat ze door hun korte bestaan nog geen omzetdaling konden laten zien. Deze regeling biedt eerste hulp voor deze groep ondernemers. Dit is erg belangrijk voor Limburg omdat startups de kern van onze economische structuur en campusontwikkelingen vormen. LIOF is de aangewezen partij om deze regeling uit te voeren, omdat zij nauwe contacten met de bedrijven hebben. Maar ook bedrijven die nog niet met LIOF en hun diensten bekend zijn, kunnen daar terecht.'
Noodinstrument
Tys van Elk (directeur LIOF): 'Als regionale ontwikkelingsmaatschappijen werken we dagelijks met innovatieve bedrijven. We gaan samen met collega-ROM’s namens het Rijk zorg dragen dat deze 100 miljoen op de juiste plek terechtkomt.' Het streven is om vanaf 20 april aanvragen van bedrijven voor overbruggingsfinanciering mogelijk te maken. Met de middelen die het Ministerie van Economische Zaken beschikbaar stelt, zullen de ROM’s overbruggingsleningen gaan verstrekken aan innovatieve bedrijven die door de Covid19-crisis in de financiële problemen zijn gekomen. Het is nadrukkelijk bedoeld als een noodinstrument, om te zorgen voor een tijdelijke overbrugging naar 'break-even' of een vervolgronde. De hoogte van de leningen varieert tussen de 50.000 en 2 miljoen euro. Voor grotere financieringsbedragen zullen de ROM’s gaan samenwerken met InvestNL. Waar mogelijk zal er zoveel mogelijk samen worden opgetrokken met private investeerders.
Binnenkort is op www.liof.nl
informatie te vinden over de criteria, rente en looptijd van de leningen en de aanvraagprocedure.