Opnieuw meer instroom van beverratten

27 jan 2016, 18:13 Nieuws
muskrat 491846 1920
LIMBURG - In 2015 is in de provincie Limburg het aantal muskusratvangsten gedaald tot 1503 stuks. Het aantal gevangen beverratten is echter opgelopen tot 578 stuks. In Limburg is hiermee dezelfde trend te zien als in heel Nederland.
Landelijk daalde het aantal muskusratten tot onder de 90.000. Het aantal gevangen beverratten liep landelijk op tot ruim 1.200. Muskus- en beverratten worden gevangen omdat zij een risico vormen voor de veiligheid van waterkeringen.
'Invasieve soorten'
Het aantal gevangen muskusratten is landelijk met ruim 6% gedaald tot 88.650. In Limburg was er voor de muskusratten een daling van 9,5% te zien ten opzichte van 2014. Er zijn regionale verschillen, maar de trend is dat de ingezette daling zich voortzet. De beverratvangsten zijn in 2015 landelijk met 16% toegenomen tot 1.212. In Limburg was er een stijging van bijna 30%. De vangsten concentreren zich in het grensgebied met Duitsland, 90% van de vangsten vindt plaats in een strook van 5 kilometer langs de grens met Duitsland. De beverrat, een uit Zuid-Amerika afkomstig dier, heeft in de Europese winters een hoog sterftecijfer, door de zachte winters van de afgelopen jaren is de populatie in Duitsland en daarmee de instroom in Nederland sterk toegenomen. De grotere stijging in Limburg heeft te maken met een toename in drie moeilijk toegankelijke natuurgebieden in Noord-Limburg. Medio februari 2016 wordt de Europese lijst van Invasieve soorten van kracht, de beverrat is opgenomen op deze lijst. In Duitsland wordt de beverrat nu nog niet consequent bestreden, de opname op de Europese lijst zal hier naar verwachting verandering in gaan brengen.
Bevers
Naast graverij door muskus- en beverratten, graven ook bevers steeds meer in waterkeringen. De bever staat echter op de rode lijst van bedreigde diersoorten en wordt bovendien beschermd door de Flora- en faunawet. Maar als de waterveiligheid in het geding is, moeten de waterschappen wel maatregelen nemen. Over de wijze waarop, wordt overlegd met de betrokken overheden en met de organisaties die zich inspannen om bevers weer terug in Nederland te krijgen.
Wetenschappelijk onderzoek
De waterschappen zijn in 2013 met een drie jaar durend grootschalig wetenschappelijk onderzoek gestart, waarin onder andere onderzocht wordt hoe de bestrijding goedkoper, effectiever en met minder dierenleed kan. In het eerste kwartaal van 2016 vindt in de proefgebieden de eindinspectie plaats van schades door muskusratgraverij. De resultaten van het onderzoek komen in het derde kwartaal van 2016 beschikbaar.