Nog niet duidelijk hoe lang uitlevering Jos Brech duurt

27 aug 2018, 10:26 Nieuws
naamloos
MAASTRICHT - Het is niet duidelijk hoe lang het gaat duren voordat Jos Brech, de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, in Nederland is. Hoofdofficier van Justitie Jan Eland gaat ervan uit dat hij snel vanuit Spanje naar Nederland zal komen.
'Maar hoe lang het precies gaat duren, is niet bekend”, zei hij tijdens een persconferentie in Maastricht. Als Brech meewerkt aan zijn uitlevering, kan hij nog deze week hier zijn. 'Anders kan het zestig tot negentig dagen duren', aldus Eland. Dat is de normale procedure.
Tentje
Jos Brech heeft zich bewust schuilgehouden bij een Spaans dorp op enkele tientallen kilometers van Barcelona. De verdachte van de moord op Nicky Verstappen is daar weloverwogen naar toe gevlucht, zegt misdaadverslaggever Peter R. de Vries die de familie bijstaat. De verdachte zat daar afwisselend in een tentje en in een verlaten huis met dakloze mensen. 'Jos wist heel goed dat hij werd gezocht. Hij is ook niet naar Nederland gegaan toen zijn moeder overleed en wist dat hij voor DNA-onderzoek naar Nederland moest komen”, zei De Vries te weten op NPO Radio 1.
Zwijgrecht
Dat zou eerdere signaleringen van Brech in Simpelveld overigens onmogelijk maken. De Vries houdt er rekening mee dat de verdachte zich beroept op zijn zwijgrecht. 'Maar op de bewuste avond was hij op 100 meter afstand. Ik kan me niet voorstellen dat hij nog met een verhaal komt dat dit kan ontzenuwen' zei de misdaadverslaggever. Volgens De Vries heeft Brech nog geen advocaat.