Michel Graef: 'Nieuw college Leudal zou begin juni van start kunnen gaan'

04 mei 2022, 16:50 Nieuws
p1050766
LEUDAL - De gesprekken tussen de fracties van Samen Verder, CDA en D66 Leudal over het vormen van een coalitie verlopen voorspoedig. De verwachting is dat er binnen drie weken een akkoord op hoofdlijnen gereed is, zo liet (in)formateur Michel Graef woensdag weten.
Onder leiding van Graef zijn de onderhandelingen medio april gestart. De formerende partijen streven naar een akkoord dat breed – binnen en buiten de gemeenteraad – wordt gedragen. Daarom worden ook de fracties die niet aan tafel zitten in de gelegenheid gesteld kenbaar te maken welke punten zij graag terugzien in het akkoord.
Risicoanalyse
'Ook wordt waar mogelijk input van diverse lokale organisaties meegenomen in de totstandkoming van het coalitieprogramma. Ook inwoners worden bij deze opgeroepen hun ideeën te delen zodat de formerende partijen deze suggesties nog mee zouden kunnen nemen' aldus Graef. Het voorstel is om vier wethouders te benoemen in de gemeente Leudal; dat is één wethouder minder dan de huidige vijf. De vier kandidaat wethouders worden momenteel onderworpen aan een risicoanalyse. Reden hiervoor is dat het handelen van een bestuurder steeds meer onder een vergrootglas ligt. Om voorafgaand aan de benoeming mogelijke risico’s in beeld te hebben, wordt voor de benoeming een risicoanalyse integriteit uitgevoerd. 'De geloofwaardigheid en het vertrouwen in het openbaar bestuur zijn hiermee gediend' zegt Graef. Naar verwachting worden de coalitieonderhandelingen eind mei afgesloten. Begin juni zou het nieuwe college van start kunnen gaan.