Na twee jaar weer herdenken in gezamenlijkheid

04 mei 2022, 22:26 Nieuws
img 3153
LEUDAL - Na twee jaar van versoberingen konden de inwoners van Leudal woensdag eindelijk weer in gezamenlijkheid de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken.
Sinds 1961 worden ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog herdacht.
Stille tochten
Op vier plaatsen in de gemeente Leudal werd een herdenkingsplechtigheid gehouden. In Haelen was de samenkomst op het plein voor het oude gemeentehuis, waarna een stille tocht volgde naar het kerkhof aan de Van Den Bongaertstraat. In Horn kwamen de mensen bijeen in de Sint Martinuskerk, waarna men naar het oorlogsmonument aan de Wal trok. In Hunsel verzamelden de mensen zich in de parochiekerk Heilige Jacobus de Meerdere, met aansluitend de bijeenkomst bij het monument op het Kerkplein. In Heythuysen was er, nadat er eerder op de dag al een indrukwekkende flypast
van een Lancaster had plaatsgevonden bij het monument Op den Birkenbosch, een herdenkingsbijeenkomst voor oorlogsslachtoffers in de Sint Nicolaaskerk. Daarna volgde de traditionele stille tocht naar vredesmonument aan de Eykerstokweg.
Duiven
Zowel in de kerk als bij het monument werden vooral ook kinderen betrokken. Zij vertelden verhalen over oorlogsslachtoffers, droegen een gedicht voor en legden bloemen. Één van die kinderen was een meisje uit Kiev, opgenomen in Heythuysen na haar vlucht voor het oorlogsgeweld daar. Zo vloeiden verleden en heden toch weer pijnlijk in elkaar over, zoals welhaast ieder jaar geconstateerd moet worden dat vrede en vrijheid nog altijd niet vanzelfsprekend zijn in de wereld. Na de twee minuten stilte vlogen twee duiven over het monument. Het moet een symbolisch toeval geweest zijn. Maar toch leek het even alsof de vogels zich van het monument hadden losgemaakt, hun versteende vorm hadden ingeruild voor een reëel bestaan, om zo een zonniger toekomst tegemoet te vliegen.