Landgoed Leudal trekt weer aan het langste eind bij de Raad van State

25 sep 2018, 19:15 Nieuws
unnamed
FlexHotels
DEN HAAG - Dinsdag werd door de Raad van State het hoger beroep behandeld, dat door een burger was ingesteld tegen een uitspraak van de Rechtbank Limburg omtrent Landgoed Leudal.
De rechtbank vond dat de gemeente Leudal veel te laat had gereageerd op een vergunningaanvraag van Landgoed Leudal, om tijdelijk een groter aantal arbeidsmigranten te kunnen huisvesten. Daardoor was volgens de rechtbank de vergunning, zoals dat heet, van rechtswege verleend.
Hoger beroep
Een omwonende van het Landgoed stelde hoger beroep in tegen de uitspraak. De gemeente deed dat niet. Zij gaf aan zich neer te leggen bij het oordeel van de rechter in Roermond. Des te opmerkelijker was het dat de gemeente de vorige week, dus heel kort voor de zitting van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter liet weten het tóch niet eens te zijn met de uitspraak van de Roermondse rechter. Wethouder Backus was met twee gemeentelijke juristen in Den Haag en betoogde dat Landgoed Leudal geen goede aanvraag had gedaan.
Probleem
De Raad van State deed ter zitting uitspraak - ook dat was opmerkelijk te noemen - en stelde gemeente en omwonende in het ongelijk. De Raad bekrachtigde dus het eerdere oordeel van de Rechtbank Limburg, hetgeen de gemeente een probleem oplevert. In het najaar van 2017 heeft zij opdracht gekregen van de rechtbank om de vergunning voor meer arbeidsmigranten te publiceren. Dat gebeurde, maar vervolgens tekende de buurman bezwaar aan. Het college nam een nieuw besluit en weigerde de vergunning alsnog. Vervolgens tekende Landgoed Leudal weer beroep aan bij de rechtbank Roermond, omdat zij vindt dat de vergunning op oneigenlijke gronden is geweigerd. Dit beroep loopt nog.
Tegenvaller
Had de Raad van State de aanvraag vandaag niet erkent, dan had de gemeente zich niet langer hoeven te verantwoorden bij de rechtbank in Roermond. Nu gaat die procedure echter gewoon door en bestaat de kans dat de gemeente uiteindelijk tóch tijdelijk de huisvesting van extra Europese werknemers moet toestaan. In dat geval kan de gemeente rekenen op een forse schadeclaim, zo liet Landgoed Leudal weten, bovenop de claim die al eerder is ingediend omdat het college de afspraken met Landgoed Leudal niet was nagekomen. 'Dat is dan een tegenvaller voor wethouder Walraven, die dit voorjaar bij de behandeling van het bestemmingsplan Landgoed Leudal, het claimrisico in dit dossier bagatelliseerde' aldus exploitant Hikspoors.