Hart voor Baexem: democratisch initiatief waakt over leefbaarheid

10 mei 2015, 14:43 Nieuws
hart
BAEXEM - De dorpscoöperatie ‘Hart voor Baexem’ is een initiatief van enkele betrokken inwoners van deze Leudalkern en telt ruim 300 leden.
De coöperatie wordt gerund door en voor inwoners van de kern Baexem en maakt energie binnen Baexem vrij om de leefbaarheid duurzaam te waarborgen.
Meerwaarde
Een coöperatie is een vereniging die volgens wettelijk voorschrift een onderneming met haar leden moet exploiteren. Het kenmerkende van deze onderneming is dat het niet, althans niet in het bijzonder, gaat om rendement op ingebracht vermogen, maar om andersoortige meerwaarde ten gunste van de leden. Voorbeelden hiervan kennen we volop uit de agrarische sector, waar bijvoorbeeld een lagere prijs voor de inkoop van goederen en diensten wordt nagestreefd (veevoer), of een hogere prijs voor de leden voor geleverde producten (melk).
Belangstelling
Er is sinds enkele jaren een toenemende belangstelling voor de coöperatieve ondernemingsvorm. Naast de bekende coöperaties in de agrarische sector zien we deze ondernemingsvorm nu ook terugkomen in diverse andere sectoren, zoals (gezondheid)zorg, onderwijs, samenwerkende zelfstandige professionals(zp-ers), gemeenschapsontwikkeling (dorpen, wijken, regio’s) en de duurzame energiewinning.


Democratisch
Een coöperatie wordt democratisch aangestuurd. Daarom wordt jaarlijks een algemene ledenvergadering (ALV) gehouden waar alle leden hun inbreng kunnen hebben. Verder zal het bestuur verslag doen van het afgesloten (boek)jaar en aangeven wat er in het lopende jaar te verwachten is. Op maandag 18 mei is om 20.00 uur de algemene ledenvergadering van de dorpscoöperatie ‘Hart voor Baexem’ in Baexheimerhof. De leden krijgen de agenda voor deze vergadering nog thuis gestuurd via e-mail, maar vooral ook andere belangstellenden zijn van harte welkom om de vergadering bij te wonen.
Meer informatie is te vinden op www.hartvoorbaexem.nl