'Gemeentelijke controle Landgoed Leudal is wassen neus'

31 jul 2015, 13:20 Nieuws
campbord
LEUDAL - De manier waarop de gemeente Leudal gecontroleerd heeft of camping Landgoed Leudal in Haelen zich aan de regels houdt, lijkt nergens op. Dat is de mening van Ronduit Open. De oppositiepartij beklaagt zich bij monde van raadslid Thieu Wagemans daarover in een brief aan het college van B&W.
De gemeente zegt dat er geen wantoestanden zijn rond de huisvesting van buitenlandse arbeidskrachten. Maar de gemeente komt tot die slotsom door een simpele blik in de boeken van de eigenaar van de camping, zonder daadwerkelijk te controleren of wat in de boeken staat strookt met de werkelijkheid, zo luidt de kritiek van Wagemans.
Nachtregister
'Uit het controleverslag blijkt dat de betreffende ambtenaar de controle heeft beperkt tot inzage in het nachtregister', schrijft het raadslid in zijn brief aan het college. 'Zoals bekend dient een controle ertoe om na te gaan of de feitelijke situatie wel of niet in overeenstemming is met de regels. Daarbij kan men zich niet beperken tot een controle van de papieren, aangezien deze door de campinghouder zijn opgesteld en deze er belang bij heeft om, bij eventuele overtreding van regels, papieren zodanig in te vullen dat de inhoud niet afwijkt van wat is vergund.'
Dekmantel
Omdat er niet ècht gecontroleerd is berust de bewering van de gemeente dat er niets aan de hand is op los zand. 'Sterker nog, het kan inhouden -hetgeen door inwoners van Haelen wordt gevreesd- dat het plan voor een hoogwaardig landgoed slechts een dekmantel is voor grootschalige huisvesting van seizoenarbeiders', meent Wagemans.
Vergunning
Ook over het deel van de camping waar volgens de vergunning wel Polen gehuisvest mogen worden, heeft Ronduit Open zorgen. Daar zijn acht huisjes meer gebouwd dan in de vergunning is geregeld. Wagemans: 'Uit het controlerapport blijkt dat inmiddels alle gerealiseerde chalets zijn vergund. Ik kan mij echter niet herinneren dat voor de acht zonder vergunning gerealiseerde chalets alsnog vergunning is verleend. Mijn vraag is derhalve wanneer voor deze chalets, voor zover die niet in 2012 en 2013 zijn vergund, vergunningen zijn afgegeven.'
Wagemans wil de zaak bespreken in de gemeentelijke commissie Fysiek van 25 augustus.