Geen subsidies waterschappen aan grote bedrijven voor verontreinigingsheffing

05 jan 2016, 17:00 Nieuws
pipes 573482 1920
LIMBURG - De besturen van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas hebben besloten om geen subsidie te verstrekken aan grote bedrijven voor hun verontreinigingsheffing.
De besturen vinden verstrekken van subsidie geen stimulans voor bedrijven om de kwaliteit van hun afvalwater te verbeteren, of zelf te gaan zuiveren.
Samenwerken
In het Waterbeheerplan 2016-2021 is samenwerken met bedrijven aan zuivering van afvalwater aan de bron als doelstelling gegeven. Voorzitter Ger Driessen van Waterschapsbedrijf Limburg: 'We willen de kennis van ons Waterschapsbedrijf Limburg graag ter beschikking stellen aan bedrijven die serieuze en concrete zuiveringsplannen hebben. Denk daarbij aan meedenken in de voorgelegde technische oplossingen.'
Anti-afhaak
In 2002 is door het toenmalige Ministerie van Verkeer en Waterstaat aan waterschappen de ruimte geboden om een anti-afhaakregeling in te stellen. Doel hiervan is dat bedrijven het afvalwater blijven lozen op de grote rioolwaterzuiveringsinstallaties. Zo blijft de capaciteit van de installaties volledig benut, komt de verontreinigingsheffing van de bedrijven binnen en worden de tarieven voor de ander lozers -als gevolg hiervan- niet verhoogd. Met deze regeling kunnen waterschappen aan bedrijven subsidie verlenen in de vorm van korting op de verontreinigingsheffing. Deze regeling is in 2013 door het ministerie verlengd. Publiciteit rond deze verlenging heeft enkele bedrijven gemotiveerd de vraag om een subsidie opnieuw neer te leggen bij Waterschapsbedrijf Limburg, de uitvoeringsorganisatie van beide Limburgse waterschappen voor het transporteren en zuiveren van afvalwater.
Duurzaam
Het zelf zuiveren van afvalwater is geen kernactiviteit van bedrijven. De verontreinigingsheffing is echter wel een grote kostenpost. In de afgelopen jaren zijn de grotere Limburgse bedrijven niet zelf hun afvalwater gaan zuiveren en de Limburgse waterschappen vinden dus dat door toekenning van een subsidie (lees: een korting op de verontreinigingsheffing) deze bedrijven ook niet worden gestimuleerd om dit te doen. Vanuit duurzaamheid zou dat echter een goede zaak zijn. Op de geconcentreerde afvalwaterstromen kunnen technieken effectiever worden toegepast, waardoor de verontreinigingen beter uit het afvalwater worden gehaald. Ook ontstaan mogelijkheden om technieken toe te passen die energiezuiniger zijn en ‘schoon’ slib produceren. Dit slib kan meestal als grondstof worden gebruikt. Een voorbeeld van zuiveren aan de bron is het plaatsen van Pharmafilters bij ziekenhuizen voor het verwijderen van medicinale reststoffen.