Forse kritiek Samen Verder op 'kaal alternatief' dijkversterking Buggenum

22 nov 2018, 10:46 Nieuws
buggenum3
BUGGENUM - De fractie Samen Verder heeft forse kritiek op het 'kale' voorkeursalternatief voor het dijkversterkingstraject in Buggenum.
Met een brief aan het Waterschap Limburg reageert de fracte bij monde van Heleen Wijers op het alternatief dat op 12 november gepresenteerd werd tijdens een inloopbijeenkomst in gemeenschapshuis De Roffert in Buggenum.
Meegewogen
'Op 11 april 2017 is de omgevingswerkgroep Buggenum opgericht in het kader van de dijkversterking in Buggenum' vat Wijers samen.
'Hieraan voorafgaand waren in het najaar van 2016 en begin 2017 een aantal kansensessies georganiseerd. In de omgevingswerkgroep zouden alle belangen die in het gebied spelen - vertegenwoordigd door onder anderen bewoners, bedrijfsleven, natuurorganisaties, landbouw, heemkunde - aan bod komen. In de omgevingswerkgroep zouden het verloop van het project, de ontwerpstappen en de resultaten daarvan besproken worden. De meningen, vragen, ideeën en opmerkingen vanuit de omgevingswerkgroep zouden meegenomen en meegewogen worden in de verdere planvorming.'
Voor niets
Tijdens de presentatie op 12 november was daar volgens Wijers weinig meer van te merken: 'Er ligt een 'kaal alternatief'. Een alternatief dat gekozen is op basis van de richtlijnen van Rijkswaterstaat en op basis van kosten. De inbreng van de omgevingswerkgroep is nul.' Weijers vraagt zich nu harop af of de leden van de werkgroep hun energie en tijd de afgelopen twee jaar voor niets hebben ingezet. 'Navraag tijdens de inloopbijeenkomst leert ons dat het Waterschap alleen aan zet is voor een kale dijk en het verplaatsen van een aantal aanlegsteigers. Wie zorgt voor de inpassing van de dijk in het gebied? Is daar een budget voor? Aan welke eisen van natuurcompensatie moet u voldoen?' Het teleurgestelde raadslid vraagt het Waterschap om een reactie. Het is niet voor het eerst dat er kritiek is vanuit de coalitiepartij, op de in haar ogen weinig democratische de gang van zaken.