Voorkeursaltenatief dijkversterking in Buggenum vastgelegd

Foto: John Hölsgens

BUGGENUM – De Stuurgroep Noordelijke Maasvallei heeft met een meerderheid het voorkeursalternatief voor het dijkversterkingstraject in Buggenum bepaald.

De Stuurgroep Noordelijke Maasvallei bestaat uit afgevaardigden van zeven gemeenten, de provincie Limburg, Rijkswaterstaat en Waterschap Limburg.

Alternatieven
Na de stuurgroepbijeenkomst begin juni is er een veldbezoek georganiseerd door de dorpsraad en afgevaardigden van de gemeente, waaronder wethouder Robert Martens. Tijdens dit veldbezoek heeft Waterschap Limburg, op verzoek van de dorpsraad, afgesproken nog eens extra te kijken naar hun voorgestelde alternatief. Dit alternatief was het aanleggen van een dijk zover mogelijk van Buggenum vandaan, direct langs de spoorlijn en de Maas. Omdat door deze rivierwaartse verplaatsing van de dijk het winterbed van de Maas verkleind wordt kon Rijkswaterstaat hier niet mee instemmen. Daarop is er door de Dorpsraad gezocht naar compensatie van het verlies aan winterbed, middels een alternatief voor een dorpwaartse verplaatsing van de dijk op een andere plek. Ook dit bleek niet haalbaar en dus ook niet vergunbaar door Rijkswaterstaat. Bovendien bleek uit een berekening van het Waterschap dat het verplaatsen van de dijk aanzienlijk duurder is.

Hoogwater
Wethouder Martens (D66): ‘De dorpsraad van Buggenum had het graag anders gezien en dat begrijpen we heel goed, maar Rijkswaterstaat, als beheerder van de Maas, handelt volgens de wettelijke kaders. Het uiteindelijke doel is om inwoners, bedrijven en infrastructuur beter te kunnen beschermen tegen overlast bij hoogwater. We hebben Waterschap Limburg als uitvoerder verzocht het voorgedragen alternatief van de dorpsraad serieus te onderzoeken en te kijken of het in te passen was binnen de beleidskaders. De inwoners van Buggenum zijn trots op hun dorp met uniek karakter gebouwd in de Maasdalrand. En die trots moet blijven. Daar wil ik me als wethouder voor inzetten.’

Haven
‘Nu het gekozen voorkeursalternatief vaststaat zal worden bekeken wat gedaan kan worden als het gaat om de mogelijkheden van de verdere inpassing van de dijk in het landschap, natuurontwikkeling en het verplaatsen van de haven’ zegt Martens. ‘Voor wat betreft de haven staat Waterschap Limburg aan de lat om de haven in zijn huidige omvang te verplaatsen. Door de keuze voor het tracé van de dijkversterking kan de haven niet op zijn huidige plek blijven liggen.’

Klimaatverandering
De kering bij Buggenum is aangelegd als noodkering na de hoogwaters van 1993 en 1995. Inmiddels is de kering een primaire waterkering geworden en als zodanig in 2005 ook opgenomen in de wet. Primaire keringen dienen te voldoen aan de eisen en normen die de Waterwet stelt. Bij toetsing in 2010 is gebleken dat de waterkering van Buggenum niet aan de eisen voldoet. De waterkering is niet hoog genoeg en ook niet sterk genoeg. Op termijn wordt tot wel anderhalf keer zoveel water door de Maas verwacht als in 1993 en 1995. Bij het versterken van de dijk wordt nadrukkelijk rekening gehouden met deze klimaatverandering.

Proces
Zowel met de dorpsraad als met de inwoners heeft diverse keren overleg plaatsgevonden. Zo zijn er omgevingswerkgroepen en informatieavonden door het Waterschap georganiseerd. Ook de gemeente heeft daar altijd aan deelgenomen. Nu de dijkversterking er komt wordt de verkenningsfase afgesloten. Maandag 12 november is de volgende informatieavond voor de inwoners van Buggenum in het gemeenschapshuis de Roffert om de bewoners op de hoogte te stellen van het vervolg. Dinsdag wordt de commissie Fysiek geïnformeerd. Dit kan ertoe leiden dat de commissie besluit om ook de raad hierover te informeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen