Focus op klimaatverandering tijdens bedrijveninspiratiemarkt

21 okt 2018, 13:52 Nieuws
high water 141527 1920
ROERMOND - Waterschap Limburg, de Veiligheidsregio’s Limburg- Noord en -Zuid en de provincie Limburg focussen op 24 oktober op de gevolgen van de klimaatverandering in de ECI in Roermond.
Die dag vinden er drie bijeenkomsten plaats die allemaal in het teken staan van klimaatverandering. Bestuurders, ambtenaren en ondernemers bespreken dan op welke manier ze het beste de gevolgen van het veranderende klimaat kunnen aanpakken.
Tijdens het symposium 'Hitte zonder stress' delen sprekers Jaap Dirkmaat en Maxime Verhagen hun visies op de klimaatverandering met ruim 200 bestuurders, ambtenaren en ondernemers. Daarnaast zullen tijdens het symposium een vijftigtal standhouders hun innovaties op het gebied van hittestress, droogte en wateroverlast presenteren aan de aanwezigen.
Genomineerden
Diegenen die meedingen naar de innovatieprijs, maken kans om een gebiedspilot ter waarde van 15.000 euro te winnen. Er wordt zowel een publieksprijs als een juryprijs uitgereikt en aangewend om in het beheergebied van Waterschap Limburg een pilot te starten met de winnende innovatie. Op die manier hoopt Waterschap Limburg samen met de omgeving te zorgen voor klimaatadaptatie in de omgeving. Uit de 41 ingediende innovaties werden drie bedrijven als genomineerden voor de juryprijs uitgekozen:
  • Agrobosbouw NL met de Klimaatgraft
  • EWB met een combinatie van de Urban Rainshell en DSI
  • Groen2 met de Verticale Regentuin
Het publiek bepaalt op de dag zelf welke van de 41 bedrijven de publieksprijs wint.
Urgentie
Michel Bouts, bestuurder van Waterschap Limburg: 'De animo van ondernemers voor dit symposium is overweldigend. Het is fantastisch om te zien dat het bedrijfsleven de urgentie voor innovatieve oplossingen op het gebied van klimaatadaptatie erkent en ernaar handelt.' Waterschap Limburg organiseert in samenwerking met de Veiligheidsregio’s een ochtendbijeenkomst, waarbij de hulpdiensten zich zullen focussen op de gevolgen van de klimaatverandering voor hun processen. Aansluitend aan het symposium in de middag zal de provincie Limburg ’s avonds een bijeenkomst over Energietransitie organiseren.
Bewust
Dijkgraaf Patrick van der Broeck: 'Deze drie bijeenkomsten geven aan dat Limburg zich zeer bewust is van de urgentie om nú te starten met de aanpak van de gevolgen van de klimaatverandering. We hebben allemaal gemerkt in welke mate die zich nu al hebben gemanifesteerd; wateroverlast in mei en aansluitend een ongekende droogteperiode met alle gevolgen van dien. Het raakt ons allemaal in meer of mindere mate en de manier waarop we er nu mee omgaan is bepalend voor de toekomst van de volgende generaties. Door alle partijen op deze manieren samen te brengen hopen we als waterschap een bijdrage te leveren aan de aanpak hiervan.'