LIMBURG - Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Maar met het tempo waarin op dit moment wordt gewerkt, zou ons land deze opgave bij lange na niet halen: er blijft dan ruim 30 miljoen vierkante meter asbestdak over.
Bovendien zijn er veel te weinig asbestsaneerders om de totale opgave van 100 miljoen vierkante meter asbestdak op te ruimen.
Uniek
In Horst aan de Maas ging daarom vandaag het eerste opleidingscentrum voor
asbest en
energie in Limburg open. Het opleidingsaanbod van dat centrum is uniek in Nederland. Op dit moment zit het onderdeel asbest nog niet in het lesprogramma van alle bouwopleidingen. Dit terwijl asbest voorkomt in ruim 3500 toepassingen en is verwerkt in veel huizen die voor 1994 zijn gebouwd. Hierdoor is de kans dat bouwvakkers in aanraking komen met asbest groot. Door de nieuwe opleiding neemt de kennis binnen gehele branche toe en kunnen risico’s eerder gesignaleerd worden. Daarnaast wordt, door de koppeling met energie, de opgeleide vakman breder inzetbaar en blijft deze inzetbaar na 2024.
Agro-sector
De nieuwe opleiding levert 60 asbestsaneerders per jaar op, die allemaal meteen aan het werk kunnen. Landelijk gaat het immers over zo’n 700.000 Nederlandse asbestdaken, waarvan het merendeel in de agro-sector. Alleen al in Limburg (twaalf miljoen vierkante meter asbestdak) is er de komende jaren een investering van zo’n 600 miljoen euro nodig.
De fik erin
Gedeputeerde
Daan Prevoo (SP): 'De opleiding van extra personeel is absoluut noodzakelijk. Net als het aanscherpen van landelijke wet- en regelgeving en het bewustmaken van onze samenleving: asbest is een bedreiging én een kans. Een bedreiging omdat asbest op aan de buitenlucht blootgestelde daken verwaait, verweert en in de bodem terecht komt. En omdat niet iedereen de sanering voor 2024 kan of wil financieren, kan ik me zomaar voorstellen dat er illegaal gesaneerd gaat worden. Door het onder de grond te stoppen, waar niemand het ziet. Of, nog veel erger, de fik erin. Dat soort maatschappelijke en gezondheidsrisico’s moeten we echt zien te voorkomen. Daarbij maken we de koppeling met duurzaamheid: een échte kans om in Limburg nogmaals de transitie van zwart naar groen te maken.'
Samenwerking
Asbestsanering Het Zuiden en Pex Dakbedekkingen bieden als leerbedrijf jonge cursisten werk én passende begeleiding aan zodat zij uitgroeien tot ervaren asbestverwijderaars. Toeleveranciers van materialen en persoonlijke beschermingsmiddelen en van saneringstechnieken zoals het MiniContainment, zijn partner van de trainingslocatie in Horst. Zij verzorgen een deel van het lesmateriaal door de cursisten wegwijs te maken in het doel (theoretisch) en het gebruik (praktijk) van de saneringstechnieken. Het initiatief voor het opleidings- en examencentrum komt van een aantal bedrijven met elk hun eigen specialisatie. In samenwerking met de ROC’s in Limburg verzorgt Bouwmensen Limburg de instroom van jonge MBO-scholieren. De provincie Limburg investeert 125.000 euro in het centrum.