Doorbraak in de zaak Nicky Verstappen via DNA-onderzoek

22 aug 2018, 12:14 Nieuws
naamloos 1
MAASTRICHT/HEIBLOEM - Er is eindelijk een doorbraak in de zaak van Nicky Verstappen. Woensdag bracht de politie Limburg tijdens een persconferentie op het politiebureau in Maastricht het nieuws naar buiten dat het dna-onderzoek in de zaak een match heeft opgeleverd.
Gedurende dit grootste DNA-verwantschapsonderzoek dat ooit in Nederland is gehouden hadden meer dan 15.000 mannen hun DNA afgestaan. Nicky Verstappen uit Heibloem verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. De volgende avond werd zijn lichaam vlakbij het kamp gevonden.
Nu is er een één op-één match met een 55-jarige man uit Simpelveld: Jos Brech. Brech verblijft in het buitenland en de politie weet niet waar hij nu is. Vanaf april 2018 ontbreekt elk spoor van hem. De familie heeft hem als vermist opgegeven. De man kwam in beeld omdat hij geen gehoor gaf aan de oproep om vrijwillig DNA af te staan. Er is wel een familielid geweest die zich heeft gemeld tijdens het onderzoek. Tegen Brech is een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd.
Scouting
Brech was actief bij de scouting in Simpelveld en hij heeft enige jaren op een kinderdagverblijf gewerkt. Ook werd hij eerder verdacht van een zedenzaak, die echter geseponeerd werd. Brech is nu dus verdwenen. Tegen zijn familie vertelde hij dat hij een wandeltocht in Frankrijk ging maken. Er is vervolgens in Frankrijk een doorzoeking gedaan van het chalet waar hij verbleef, ergens in de Vogezen. Dat heeft niks opgeleverd. 'We gaan er vanuit dat Brech nog in leven is. Alles is erop gericht om hem te vinden, aan te houden en te verhoren', aldus de heer Schellinkhout, leider van het onderzoeksteam van de politie.
Tips
Eerder deze maand leek het onderzoek nog muurvast te zitten, maar gaf de politie aan dat er nog steeds tips binnenkwamen. Inhoudelijk wilde en - naar nu blijkt - kon men toen echter nog niet op de zaken ingaan in belang van het onderzoek, dat plots een wending had gekregen.