Arrivabussen in Limburg helemaal af van fossiele brandstof

02 feb 2022, 15:43 Nieuws
aronnijsfotogr arriva gedvangaanshvo2feb22lr 018
LIMBURG - Arriva Nederland heeft zich tot doel gesteld om in 2025 CO2-neutraal te werken. De organisatie wil dit doel bereiken door 90 procent van haar fossiele CO2-uitstoot te reduceren en 10 procent te compenseren. In Limburg rijdt bijna de helft van de bussen sinds 2019 al volledig elektrisch.
Met de overige bussen van de concessie stopt Arriva met het tanken van fossiele diesel en gaat over op de inzet van het duurzamere HVO (Hydrotreated Vegetable Oil).
Ombouwfase
Om met de bestaande dieselbussen de overstap op HVO te maken was in enkele bustypes een aanpassing nodig. Zo moest de verwarmingsunit geschikt worden gemaakt voor het gebruik van HVO. Gedurende deze ombouwfase in de winter van 2021, reden die specifieke bussen met een HVO blend (75 procent HVO en 25 procent diesel). De andere bussen reden al volledig op HVO. Nu zijn alle 131 bussen klaar om geheel met HVO getankt te worden.
Voorbeeld
Bij de start van de concessie in Limburg in 2016, kwamen Arriva en de Provincie Limburg overeen dat in 2026 de volledige busvloot in Limburg met Zero Emissie-voertuigen gereden moest worden. Maarten van Gaans, als gedeputeerde verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in de provincie Limburg: 'De overstap van diesel en benzine laat zien dat de energietransitie in Limburg vaart krijgt en succesvol is. Daar profiteren niet alleen reizigers en omwonenden langs de busroutes van, maar natuurlijk ook de natuur en het klimaat. Als gedeputeerde mobiliteit en energie ben ik daar niet alleen trots op; het laat óók zien dat Limburg een voorbeeld kan zijn voor andere regio’s en andere sectoren in Nederland en daarbuiten.' HVO zorgt voor een afname van stikstof, roet en fijnstof.