Voorlopige hechtenis Brech blijft in stand ondanks verzoek tot opheffing door advocaat Roethof

27 aug 2019, 16:28 Nieuws
lady justice 677945 1920
MAASTRICHT - Na de schouw op de Brunssummerheide in verband met de zaak Nicky Verstappen, die tot ongeveer 14.00 uur duurde, begon dinsdagmiddag iets na 15.30 uur de zitting in de rechtbank. Verdachte Jos Brech was daar – net als bij de eerdere zittingen – bij aanwezig.
De rechter maakte aan het begin van de zitting een opmerking over de hitte op de heide. De temperatuur liep dinsdag in Zuid-Limburg op tot boven de 30 graden.
Pro-forma
Op de plek waar 21 jaar geleden de toen elfjarige Nicky verdween en waar anderhalve dag later zijn lichaam werd gevonden, liepen dinsdagochtend de hoofdrolspelers in de rechtszaak: de rechtbank, het Openbaar Ministerie (OM), de verdachte, de verdediging en de familie van Nicky. Dat gebeurde niet in de openbaarheid. De pro-formazitting 's middags mocht wél door de pers worden bijgewoond.
Niet gebruikelijk
Tijdens die zitting gaf advocaat Roethof aan dat hij wil dat de voorlopige hechtenis van zijn cliënt wordt opgeheven. Roethof erkende daarbij dat opheffen van voorlopige hechtenis in een levensdelict niet gebruikelijk is, maar volgens hem kan het tot 2022 duren eer de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Dat is hem te lang. Volgens de advocaat is Brech bereid zijn paspoort in te leveren en onder elektronisch toezicht met een enkelband te blijven.
Twijfel
Brech zelf zegt overigens weinig tot niets. Over de 'ontlastende waarnemingen' van advocaat Roethof is het OM kritisch. 'De raadsman wil alleen maar twijfel zaaien' viel vanuit die hoek te horen. De voorlopige hechtenis moet wat het OM betreft gehandhaafd blijven. Ook een enkelband zou geen optie zijn: het halsstarrig zwijgen van Brech en het vluchtgevaar zijn voor justitie extra reden om hem vast te houden. 'Hij was al op de vlucht voordat hij werd gezocht' zo verklaarde het OM. Het OM zegde wel toe om ruim voor de regiezitting van 20 november met een dossier te komen. Dan kan advocaat Roethof ook inhoudelijk aan de slag met het verhaal, zoals dat zich volgens justitie heeft afgespeeld. De rechtbank volgde het OM. Het vluchtgevaar en de geschokte rechtsorde zijn nog steeds van kracht. Ook na één jaar voorlopige hechtenis is er dus geen reden om die hechtenis op te heffen, zo vond de rechter.