Actiegroep N280 opnieuw ontevreden over tijdstip en vorm informatie

25 mrt 2018, 12:45 Nieuws
n280 overlegkopie
BAEXEM - De actiegroep N280 uit Baexem is wederom niet erg gelukkig met het tijdstip en de vorm van voorlichting door de provincie Limburg, over het definitieve ontwerp van de provinciale weg.
De provincie heeft op 10 april tussen 18.00 uur en 21.00 uur een informatieronde gepland voor de inwoners van Baexem.
Volgens Marcel Hagens van de actiegroep wekt de timing van het geheel - kort na de gemeenteraadsverkiezingen - een beetje de indruk dat men de gemeentelijke politiek probeert te omzeilen, nu de huidige raad en college feitelijk niet meer actief zijn en de nieuwe nog niet geïnstalleerd.
Intensiever
Hagens schrijft aan gedeputeerde Geurts (PvdA): ' Op ons protest en ook dat van de gemeente, over het tijdstip en opzet van de eerdere infomarkt werd in oktober 2017 toegezegd: “Inhoudelijk zal het verkeersontwerp na de vaststelling van de samenwerkingsovereenkomst intensiever met de omgeving worden opgepakt.”. Nu mogen we constateren dat dit voor de provincie betekent dat een klein, geselecteerd clubje omwonenden zich in de 'begeleidingsgroep' mag laten voorlichten en dat de rest van de inwoners welkom is op de informatiemarkt. Met personen die direct geraakt worden in hun eigendom, wat dat ook precies moge betekenen, wordt ook persoonlijk gesproken. Ik wil u nogmaals namens de actiegroep N280, en dus bijna alle inwoners van Baexem, verzoeken om het informeren van ons burgers vorm te geven zoals dat in het verleden door uw voorganger ook werd gedaan: door een gezamenlijke informatieavond'
Voordelen
Die wijze heeft volgens Hagens een aantal voordelen. 'Het is open, transparant en wekt vertrouwen. Iedereen ontvangt dezelfde informatie op het zelfde moment. Iedereen kan leren van de vragen en opmerkingen van anderen, hetgeen alleen maar kan bijdragen tot het verbeteren van begrip en verhogen van draagvlak. Presentaties, vragen en antwoorden worden genotuleerd, liggen dus vast en kunnen worden ingezien door iedereen die verhinderd was. En na afloop van een gezamenlijke programma kan er eenvoudig nog tijd en ruimte gecreëerd worden voor het stellen van individuele en of gedetailleerde vragen in een 'infomarktsetting'.
Ontmoeting
Hagens laat Geurts verder nog weten dat het door de inwoners van Baexem heel erg op prijs zou worden gesteld als ze, voor het eerst sinds november 2014, weer een keer gezamenlijk bijgepraat zouden worden over de status van de N280. 'Volgens mij betekent dit dat de inwoners u, tijdens uw hele bewindsperiode van drie jaar, nog nooit persoonlijk hebben mogen ontmoeten tijdens een gezamenlijke voorlichting over de N280. Ik hoop echt dat dit op 10 april mag veranderen'. Raadslid Ria Teluij van Samen Verder heeft het college van B&W verzocht actie te ondernemen en bij de provincie aan te dringen op een gezamenlijke informatieavond, in plaats van een inloopavond.