Nationaal Isolatieprogramma helpt woningen in Leudal energiezuiniger te maken

23 sep , 15:08 Gemeentenieuws
cozy house concept with wooden toy house
Freepik (Public Domain)
LEUDAL - In samenwerking met Leudal Energie en met financiële steun van het Nationaal Isolatieprogramma (NIP), wil de gemeente Leudal het isoleren van slecht geïsoleerde woningen versnellen.

Dit initiatief is onderdeel van een bredere aanpak om in 2030 minimaal 3000 woningen en in 2050 alle 5000 woningen met een energielabel lager dan C te isoleren. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van de energie-efficiëntie en het verminderen van de CO2-uitstoot.
Grootschalig
Wethouder Michel Graef (Samen Verder) : 'We hebben ons de afgelopen jaren actief ingezet voor het verduurzamen van woningen met initiatieven zoals het Energieadviescentrum in Roggel en de Energiebespaarbrigade. Hoewel deze inspanningen hebben geleid tot de implementatie van kleinschalige energiebesparende maatregelen, is grootschalige isolatie tot nu toe nog uitgebleven. De nieuwe aanpak zal zich richten op het grootschalig isoleren van woningen met energielabels D tot en met G, met als doel om uiteindelijk naar label C te gaan.'
Energierekening
Robert Wilms, beleidsmedewerker duurzaamheid, vult aan: 'We staan voor een enorme uitdaging om onze woningen energiezuiniger te maken. Door nu de focus te leggen op isoleren, maken we niet alleen een grote sprong richting onze klimaatdoelen, maar helpen we ook de inwoners van Leudal om hun energierekening te verlagen. Deze nieuwe aanpak, waarbij we de middelen uit het NIP zo efficiënt en rechtvaardig mogelijk inzetten, is een belangrijke stap naar een duurzamer en toekomstbestendig Leudal.'
Maatwerk
Met een budget van ongeveer 5 miljoen euro wordt een maatwerkaanpak gevolgd, waarbij de nadruk ligt op woningeigenaren met een laag tot middeninkomen. Via het regionale project Meerjarig Collectief Ontzorgen (MCO) en aanvullende subsidieregelingen worden de benodigde middelen verdeeld. Naast de focus op isolatie zal de gemeente Leudal ook rekening houden met de bescherming van gebouwbewonende diersoorten, zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Dit wordt gewaarborgd door het opstellen van een soortenmanagementplan voor de hele gemeente, waarvoor een vergunning van de provincie nodig is.