GRATHEM - Met de komst van Het Limburgs Landschap staat de Grathemermolen aan het begin van een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis. Dit voorjaar start de restauratie die de watermolen en het woonhuis in zijn oude luister zal herstellen. De molen heeft door de jaren heen diverse functies gekend, waaronder het opwekken van elektriciteit voor het dorp. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er over de watermolen veel te vertellen valt. Tijdens het Erfgoedweekend, tevens Nationale Molendagen, op zaterdag 13 en zondag 14 mei worden deze verhalen verteld door Het Limburgs Landschap en vrijwilligers van de watermolen. Behalve de bijzondere verhalen worden de bezoekers ook meegenomen in de restauratieplannen van de watermolen.
Beeldbepalend
De Grathemermolen is als beeldbepalende entree van Grathem en de interessante, cultuurhistorische waarde niet alleen een uniek Rijksmonument, maar ook een belangrijk gebouw voor menig Grathemer. Al vanaf 1252 staat er een watermolen op deze plek. Via het klooster in Thorn en verschillende adellijke families, waaronder Kasteel Groot Buggenum, kreeg de Grathemermolen begin 20e eeuw een belangrijke dorpsfunctie. Door de plaatsing van een turbine in 1912 gebruikte men de molen, naast het malen van graan, tevens om elektriciteit op te wekken voor het dorp. Een revolutionaire verandering waarmee Grathem een van de eerste plaatsen in de regio werd met elektriciteit. Door die aanwezigheid werd het dorp zelfs garnizoensplaats voor de grensbewakende troepen tijdens WOI.
Verval
De laatste decennia raakten de watermolen en het woonhuis echter in verval. Een doodzonde, zo stelde menig Grathemer. Dat vond ook Het Limburgs Landschap, die in 2017 de sleutel overhandigd kreeg van de gemeente Leudal. Inmiddels zijn we zes jaar verder en staan we aan de vooravond van de grootschalige restauratie. Een perfect moment om de watermolen en het woonhuis te openen tijdens het erfgoedweekend op zaterdag 13 mei (voor Beschermers van Het Limburgs Landschap) en op zondag 14 mei (voor het grote publiek). Tijdens een 45 minuten durende rondleiding wordt u meegenomen in de geschiedenis van de watermolen en de toekomstplannen. Om ervoor te zorgen dat de
rondleidingen goed verlopen is het noodzakelijk dat bezoekers vooraf een tijdslot reserveren via
www.limburgs-landschap.nl/erfgoedweekendgrathem