HAELEN/HEYTHUYSEN - De landbouw- en voedselsector staat voor grote uitdagingen: hoe zorgen we voor voldoende en gezond voedsel, beschermen we het milieu en de biodiversiteit en gaan we de gevolgen van klimaatverandering tegen?
Hoe gaat de toekomst van ons voedselsysteem er uit zien? In gaat het over hoe de landbouwtransitie zich voltrekt. In de politiek en agrisector wordt er hard gewerkt aan werkbare, duurzame oplossingen voor deze lastige vraagstukken.
Bodemvoedselweb
Ondertussen verschijnen er ook talloze initiaven van onderaf: burgers die zelf het heft in handen nemen en op kleine schaal experimenteren met nieuwe voedselsystemen. Bijvoorbeeld de tuinderij die Loet en Ivo zijn gestart aan de rand van Heythuysen: de Groentegaard. Een initiatief van onderaf, dat begint bij de bodem. Hoe kan het bodemvoedselweb de sleutel zijn tot een gezond, duurzaam voedselsysteem?
Schotland
Tijdens hun studies Bos- en natuurbeheer en Agro-ecologie (Loet), en Agrivoedselketens en Klimaatwetenschap (Ivo), ontdekten ze hoe de landbouw-voeselsector in rap tempo verandert. Ze besloten samen de handen uit de mouwen te steken: in Schotland beheerden ze twee jaar lang de West Ardnamurchan Community Garden, een tuinderij met afzetmarkt aan de lokale gemeenschap, winkels, horeca en bezoekers. Het gaf enorme voldoening om goed, duurzaam voedsel te telen voor een aanzienlijk deel van de omgeving. De som was snel gemaakt: als het daar kan, kan dat in Nederland ook.
Weerbare plek
In 2023 zijn ze daarom Tuinderij de Groentegaard gestart. Er wordt aan een weerbare plek gebouwd met ruimte voor natuur, met iedere week een verse oogst voor de groente-pakkethouders. Op 14 april vertellen ze er over in het Bezoekerscentrum Leudal, aan de Roggelseweg 58 in Haelen. Aanvang stipt 19.30 uur, inloop vanaf 19.10 uur. Entree: voor Velt-leden gratis, niet-leden betalen slechts 3 euro. Koffie en thee 2,50 euro (alleen contant betalen mogelijk). Aanmelden is niet nodig.