Tekort aan jodiumpillen werd bewust ‘niet gecommuniceerd’

Foto: WVS

LEUDAL – Toen de dorpsraad van Kelpen-Oler zich in januari meldde, omdat veel gezinnen de jodiumtabletten die zouden moeten beschermen bij een kernramp niet hadden ontvangen, besloot de Veiligheidsregio extra tabletten aan te vragen bij het ministerie van Volksgezondheid. Die werden echter alleen uitgedeeld aan mensen die aan de bel hadden getrokken.

Er werd dus bewust geen oproep gedaan aan andere mensen. Dat blijkt uit stukken die Dagblad De Limburger in handen kreeg met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur.

Mailtjes
In mailtjes aan de gemeenten Leudal en Peel en Maas schrijft de Veiligheidsregio dat het niet de bedoeling is dat ‘dit uitgebreid gecommuniceerd gaat worden’. Waarom niet, wordt niet duidelijk uit de stukken. De pillen hadden vorig jaar oktober verzonden moeten zijn aan alle huishoudens met kinderen onder de 18 jaar, die in een straal van 100 kilometer van de omstreden kerncentrale van Tihange wonen.  Aan het nut van de pillen wordt overigens ook getwijfeld. Ze zorgen er in ieder geval voor dat er geen kankerverwekkend materiaal in de schildklier van kinderen wordt opgeslagen.

Ministerie
Een woordvoerder van het ministerie zegt zich ‘niet te herkennen’ in het bewust achterhouden van pillen. ‘Als mensen de pillen niet hebben gekregen, moeten we zorgen dat ze die alsnog krijgen’, verklaarde deze tegenover de krant. Raadslid Ria Teluij (Samen Verder) heeft direct raadsvragen gesteld over de kwestie. Zij wil weten of alle ouders in Leudal inmiddels pillen hebben ontvangen, dus ook zij die zich niet gemeld hebben. Verder wil Teluij weten of ouders met pasgeboren kinderen automatisch tabletten krijgen. Ze heeft haar vragen met spoed ook meteen naar burgemeester Verhoeven gestuurd.

‘Niet blij’
Directeur Jac Rooijmans van de Veiligheidsregio is van mening dat het verhaal in De Limburger niet klopt. ‘We hebben besloten geen nieuwe campagne te voeren, omdat het om een kleine groep mensen ging’, zegt hij. Er zou gekozen zijn voor maatwerk. ‘Als dat dan wordt weggezet als ‘verzwijgen’, dan ben ik niet blij. Mensen die nog steeds geen tabletten hebben, kunnen zich melden. Maar mijn primaire advies is: ga even naar de apotheek. Daar liggen ze in de schappen. Mensen moeten immers ook zelf in actie komen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen