Akkoord: Ronduit Open, Samen Verder en D66 zetten in op samenspel

Foto: Pixabay - geralt (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Twee maanden na de verkiezingen is het er dan toch: een coalitieakkoord tussen Ronduit Open, Samen Verder en D66.

Woensdagmiddag verscheen de witte rook boven het gemeentehuis van Leudal. Het duurde dan wel even, toch is ‘samenspel’ het begrip dat deze nieuwe coalitie moet gaan kenmerken.

In gesprek
Het besturen van Leudal betekent nu – meer dan ooit – samenwerken met de inwoners, maatschappelijke organisaties, ondernemers, omliggende gemeenten, alle leden van de gemeenteraad, college en ambtelijke organisatie, zo valt in het voorwoord van het akkoord te lezen. ‘Wij gaan in gesprek omdat we beseffen dat we als overheid niet alleen de expertise en wijsheid in pacht hebben, om onze gemeente duurzaam leefbaar te houden. Bovendien gaan wij ons de komende periode sterk maken voor een vitale economie, duurzaamheid in denken en doen én voor een toegankelijk sociaal domein waar maatwerk het uitgangspunt is’. Om het akkoord in de praktijk invulling te geven, spraken de coalitiepartners af jaarlijks terug te blikken op gemaakte afspraken en de uitvoering van de ambities. ‘Niet alleen ter verantwoording naar de inwoners, maar ook om waar nodig bij te stellen of aan te scherpen.’

Wethouders
Tijdens de raadsvergadering van 29 mei wordt het akkoord besproken. Aansluitend staat de benoeming van de wethouders op de agenda en vervolgens komt de invulling van de vrijgekomen raadszetels bij Samen Verder, Ronduit Open en D66 aan de orde. De nieuwe coalitie zal bestaan uit vijf wethouders (4,25 fte). Dit zijn de kandidaten:

  • Arno Walraven – Samen Verder (1 fte)
  • Piet Verlinden – Samen Verder (0,75 fte)
  • Stan Backus – Ronduit Open (1 fte)
  • Mart Janssen – Ronduit Open (0,7 fte)
  • Robert Martens – D66 (0,8 fte)

Na de benoeming op 29 mei gaat het nieuwe college, samen met de burgemeester, aan de slag met de portefeuilleverdeling. Michel Graef, coördinator van de onderhandelingen sprak vandaag namens de drie partijen zijn dank uit aan de ambtenaren die ‘ons prima geïnformeerd en ondersteund hebben bij de totstandkoming van dit akkoord.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen