Gemeenteraad Leudal unaniem: kerncentrale Tihange moet dicht

Foto: Wikipedia (Michiel Verbeek - CC BY-SA 3.0)

LEUDAL – De gemeenteraad van Leudal heeft unaniem ingestemd met een motie van Progressief Leudal en Samen Verder om druk uit te oefenen op de milieuministers van België en Nederland, om de kerncentrale in het Tihange op korte termijn te sluiten.

Leudal ondersteunt daarmee de lobby in Maastricht plus de breed gedragen motie van het Limburgs Parlement ‘Motie Verbeter de samenwerking inzake veiligheid Tihange’ van 5 februari.

Handen ineen
‘Met veiligheid kan in geen enkel opzicht gemarchandeerd worden’ betoogde Michel Graef (Samen Verder). ‘Daarom hebben Progressief Leudal en Samen Verder nu opnieuw de handen ineen geslagen. Het lijkt ons van het allergrootste belang wanneer de vele signalen vanuit lokale en provinciale politiek doorkomen bij onze verantwoordelijke minister in Den Haag, zodat deze haar Belgische collega goed en krachtig aangeeft dat Limburg zich grote zorgen maakt.’

Alternatief
Er is ook een prima alternatief, liet Graef verder weten. ‘De energievoorziening voor onze zuiderburen kan absoluut op een productiematig veilige, en economische verantwoorde manier gerealiseerd worden zonder Tihange. Pas kort geleden, in 2012, is ruim een miljard euro geïnvesteerd in modernisering van de gasgestookte Clauscentrale in Maasbracht. Nationale overheden dienen te zoeken naar de juiste invalshoek om de Clauscentrale als werkbaar alternatief voor de kerncentrale in Tihange aan te dragen. In die zin willen wij ook steun geven aan de motie van Provinciale Staten van Limburg waarin hierom wordt verzocht.’ De voltallige raad sloot zich hierbij dus aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen