Milieufront: ‘Uitdelen jodiumpillen aan jongeren en zwangeren is flauwekul’

Foto: Wikipedia - Hullie (CC BY-SA 3.0)

LIMBURG – Voorzitter Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat bekijken of er een onderzoek moet komen naar kerncentrales, waaronder die in het BelgischeTihange.

‘Op dit moment volgen wij een aantal zaken die spelen’, zei Joustra tegen de NOS. ‘Wij worden benaderd door vrij veel mensen, burgers en bestuurders, die zich zorgen maken. Dat is voor ons aanleiding om te kijken of hun zorgen terecht zijn.’

Druk
Vorige maand besloot ook de gemeenteraad van Leudal unaniem om druk uit te oefenen op de milieuministers van België en Nederland, om de kerncentrale in het Tihange op korte termijn te sluiten. Er zijn de laatste tijd veel zorgen over de veiligheid rond de kerncentrale in Tihange. Het complex telt drie reactoren. Tihange 2 lag al eerder met een tussenpoos ruim 2,5 jaar stil wegens twijfels over de veiligheid. In december werd de reactor weer in bedrijf genomen.

Vals gevoel
Gisteren werd bekend dat het veiligheidsgebied rond de kerncentrale in Tihange wordt uitgebreid naar 100 kilometer. Mocht zich een kernramp voordoen, dan krijgen zwangere vrouwen en jongeren onder de achttien jaar jodiumtabletten. Ze zouden dan beschermd zijn tegen radioactief jodium, dat schildklierkanker kan veroorzaken. Milieufront Eijsden noemt die actie tegenover Roermond Dichtbij echter ‘flauwekul’. ‘Het gaat dus slechts om een klein gedeelte van de bevolking. Deel dat nog eens door het aantal kankersoorten die je kunt krijgen naar aanleiding van een nucleaire ramp en dan blijkt al snel dat jodiumtabletten vooral dienen om een vals gevoel van veiligheid te geven. De enige echte oplossing is die gammele kernreactoren zo snel mogelijk definitief uitschakelen en overgaan op een duurzame, veilige manier van energieopwekking’, aldus het Milieufront.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen