Jodiumtabletten voor kinderen tot 18 jaar in de brievenbus

Foto: Wikipedia - Hullie (CC BY-SA 3.0)

LEUDAL – Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start op 10 oktober met het versturen van jodiumtabletten naar 1,2 miljoen huishoudens in Nederland.

Het ministerie biedt de tabletten aan als maatregel bij een mogelijk kernongeval. In de zone van 20 tot 100 kilometer rondom een kerncentrale ontvangen huishoudens met kinderen tot 18 jaar in de week van 2 oktober een vooraankondiging in hun brievenbus. Tussen 10 en 24 oktober ontvangen zij per post een doosje jodiumtabletten.

Tihange/Doel
Ongeboren baby’s en kinderen tot 18 jaar lopen het meeste risico om later schildklierkanker te krijgen door opname van radioactief jodium. De kans op schildklierkanker door radioactief jodium neemt af naarmate mensen ouder zijn. De gemeente Leudal (maar in deze regio natuurlijk ook de gemeenten Maasgouw, Roermond, Roerdalen, Beesel, Echt-Susteren, Nederweert, Weert, en Peel en Maas) liggen binnen de genoemde zone, gerekend vanaf de Belgische kerncentrale Tihange en/of Doel. Zwangere vrouwen kunnen ter bescherming van hun ongeboren kind vanaf eind oktober jodiumtabletten bij de apotheek of drogist kopen. Zij ontvangen hierover informatie van hun verloskundige/gynaecoloog.

Werking
Bij een kernongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen, bijvoorbeeld radioactief jodium. Dit kan onder andere via inademing in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Door een jodiumtablet in te nemen, raakt de schildklier verzadigd met ‘gewoon’ jodium. De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op. Het risico op schildklierkanker neemt daardoor af. De overheid zal duidelijk aangeven wanneer jodiumtabletten moeten worden ingenomen. Dit gebeurt via mobiele telefoon (NL-Alert), internet (www.limburgveilig.nl) en de calamiteitenzender L1.

Andere maatregelen
Jodiumtabletten beschermen alléén tegen de gevolgen van radioactief jodium. Ze bieden dus geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen die bij een kernongeval kunnen vrijkomen. Daarom kan de overheid ook andere beschermende maatregelen afkondigen, zoals schuilen en maatregelen om te voorkomen dat voedsel dat besmet is met radioactieve stoffen wordt gegeten. De meningen over nut en noodzaak van jodiumtabletten zijn verdeeld.

Meer informatie
Jodiumtabletten zijn na de landelijke verspreiding ook te koop bij apotheek of drogist voor mensen die niet tot de doelgroep behoren. De adviesprijs voor de tabletten is 2,95 euro. Kijk voor meer informatie over jodiumtabletten op www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl, bel met de Nederlandse overheid op telefoonnummer 1400, neem contact op via Twitter (@rijksoverheid) of WhatsApp (06 5500 1400).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen