Gemeente en provincie praten over financiering wielerbaan in Haelen

02 okt 2015, 13:25 Sport
wielrenbaan
HAELEN - Voormalig profwielrenner Frans Maasen en de Stichting Wielerevenementen Leudal zetten zich al sinds 2013 in voor een wielerbaan op het sportcomplex aan de Houtrustlaan in Haelen. De gemeente en provincie gaan nu in gesprek over de financiering, zo meldt Dagblad De Limburger vandaag.
De achthonderdmeterbaan moet een vaste trainingslocatie worden voor wielrenners uit heel Midden-Limburg. De aanleg van de baan, het middenterrein, een bijgebouw en extra parkeerplaatsen zou 1,7 miljoen euro gaan kosten. Twee velden van de voetbalclub zouden moeten wijken, in ruil voor een nieuw kunstgrasveld.
Veilige plekken
De provincie wil dat er meer veilige plekken komen voor wielersporters. Gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) laat zich in de krant positief uit over het Haelense plan: 'Het ziet er professioneel uit. Een mooie plek waar talenten zich kunnen ontwikkelen. Haelen kent een sterke vereniging en een rijke wielerhistorie.' Ook wethouder en partijgenoot Paul Vogels ziet het allemaal wel zitten, ondanks de bezuinigingen op gemeentelijke accommodaties: 'De bezuinigingen maken het juist mogelijk om ook te investeren in de toekomst', laat hij optekenen.
Exploitatie
Het Huis voor de Sport heeft de jaarlijkse exploitatiekosten becijferd. Die worden geschat op 43.500 euro. De verwachting is dat dit met contributie, sponsorgeld en kantine-inkomsten bijeen kan worden gebracht. Ook op het nieuwe Park Leudal Oost in Neer waren er plannen voor een wielerbaan, maar volgens het Huis voor de Sport is dit ruimtelijk niet mogelijk. Bovendien zou dat ook veel duurder zijn dan een baan in Haelen.