LEUDAL - De politie van Leudal waarschuwt andermaal voor 'phishing'. Daarvan is sprake als u persoonlijke en/of inloggegevens heeft ingevuld op een website die - naar later blijkt - nep is.
Het kan gaan om een nepsite van een bank bijvoorbeeld. Ook kunt u uw persoonlijke gegevens via
e-mail of telefonisch hebben afgegeven aan iemand die zich voordeed als een betrouwbare ander, bijvoorbeeld een familielid.
Adviezen
Meestal gebeurt phishing digitaal, via een link in een e-mail, WhatsApp of sms-bericht. De laatste variant wordt wel 'smishing' genoemd, een samenvoeging van de woorden phishing en sms. Enkele adviezen:
- Reageer nooit op e-mails of appjes met verzoeken om persoonlijke inlogcodes of pincode. Banken, creditcardmaatschappijen of betrouwbare webshops vragen hier nooit om. Ontvangt u zo’n e-mail? Verwijder deze dan meteen. Klik in geen geval op een link die in de e-mail staat.
- Stuur uw bankpas niet op. Uw bank zal hier namelijk nooit om vragen. Als u een nieuwe pas krijgt, vraagt de bank altijd om uw oude pas door te knippen en weg te gooien.
- Stuur ook nooit een kopie van uw identiteitsbewijs op. Criminelen kunnen uw BSN-nummer gebruiken om een bankpas aan te vragen.
- Vertrouwt u een link niet helemaal, check hem via checkjelinkje.nl