LEUDAL - Gaat de nieuwe salderingsregeling effect hebben op de populariteit van zonnepanelen in Nederland? Tot nu toe is dit effect in ieder geval minimaal, blijkt uit onderzoek van Homedeal.
Ten opzichte van de eerste zes maanden van 2023 is er in de eerste zes maanden van 2024 een daling van vier procent te zien, als het gaat om het aantal geïnstalleerde zonnepanelen.
Afbouwen
De invloed van de aangekondigde wijziging van de salderingsregeling per 2027 werd onderzocht omdat de nieuwe regering de saldering geleidelijk af wil bouwen, wat betekent dat huishoudens een kleiner percentage van de opgewekte energie tegen het volledige tarief kunnen wegstrepen. Hierdoor wordt het voor consumenten financieel een stuk minder aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen.
Terugverdientijd
Weliswaar oogt het nieuwe kabinet allesbehalve stabiel en is het maar de vraag of het er ooit werkelijk van komt, mensen die net zonnepanelen hadden aangeschaft kunnen er toch buikpijn van krijgen. Ondanks het feit dat uit de cijfers blijkt dat de installatie van zonnepanelen populair blijft, ziet Patrick Janssen - eigenaar van een zonnepaneleninstallatiebedrijf - dat de plannen omtrent de salderingsregeling wel degelijk invloed hebben op het gedrag van de Nederlandse consument. Dus ook op mensen die eerst nog overwogen om panelen aan te schaffen. Janssen: 'De consument raakt verward door het heen en weer gekibbel van het kabinet. Ze weten niet meer goed of zonnepanelen de investering nog waard zijn. Maar ik kan je zeggen: ook zonder de salderingsregeling blijven zonnepanelen een goede investering. Omdat onder andere de prijs van een zonnepaneel fors is gezakt, maakt dit de terugverdientijd weer gunstiger, maar ook door slimmer om te gaan met energie in combinatie met bijvoorbeeld een thuisaccu of energiemanagementsystemen.'
AI
Een deel van de oplossing ligt volgens Janssen bij energiemanagementsystemen. 'Deze op AI gedreven systemen gaan in combinatie met een dynamisch energiecontract een stap verder door het energieverbruik te monitoren en te optimaliseren. Ze bieden real-time inzichten en helpen gebruikers om efficiënter om te gaan met hun energieverbruik. Gebruik bijvoorbeeld stroom op momenten dat het beschikbaar is, zodat er minder opgewekte stroom overblijft.' De onwetendheid van de Nederlandse consument is ook terug te zien in het aantal zoekopdrachten in Google. ‘Terugleverkosten zonnepanelen’ werd nog nooit zo vaak gezocht als in mei en juni van dit jaar: in totaal meer dan 32.000 keer.