Zes jaar cel en tbs met dwangverpleging voor oud-leraar Nico L. uit Neer

28 jan 2021, 9:32 Nieuws
monument statue blue sculpture justice greek mythology 1186582 pxherecom
UTRECHT - De rechtbank in Utrecht heeft woensdag de 60-jarige Nico L., een oud-leraar die eerder werd veroordeeld voor zedenzaken in zijn oude woonplaats Neer en in Venlo, veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.
De rechters legden zijn 65-jarige handlanger, voormalig AVRO-dj Romeo A., dezelfde straf en maatregel op.
Kwetsbaar
De twee mannen maakten zich in 2017 en 2018 schuldig aan mensenhandel van kwetsbare jongens. Een deel van hen was minderjarig. Nadat ze via internet waren benaderd, zetten L. en A. de jongens in voor prostitutie. De twee kwamen via chatsites in contact met hun slachtoffers. Na chatgesprekken volgde een afspraak bij de verdachten thuis in Utrecht. Daar vonden dan proefdates plaats om hun geschiktheid te testen. Nico L. had dan seks met het slachtoffer, terwijl A. toekeek en foto’s en films van de jongens maakte voor advertenties. Vrijwel alle slachtoffers zeiden dat ze voor een afspraak 150 euro moesten vragen. Daarvan ging 20 procent naar Nico L. en Romeo A.
Gevolgen
Volgens de rechters hebben de mannen bij hun mensenhandel nooit rekening gehouden met de gevolgen voor de slachtoffers. In totaal zijn zeven jongens slachtoffer geworden van de mensenhandel. Daarnaast heeft Nico L. tegen betaling seks gehad met minderjarigen. Bij beiden is, staat in de vonnissen, sprake van stoornissen die behandeld moeten worden. Tijdens de rechtszaak heeft Nico L. erkend dat hij fout is geweest. Romeo A. vond dat hij niets fout had gedaan: het zou zijn gegaan om seks tussen volwassen mannen. Hij zou de jongens er voor hebben behoed dat ze in het illegale prostitutiecircuit terechtkwamen