Wettelijk verbod alcoholverkoop aan jongeren op grote schaal genegeerd

15 jul 2019, 11:05 Nieuws
alcohol 492871 1920
Pixabay - Kaicho20 (CC0 - Public Domain)
LEUDAL - Sportkantines in Leudal nemen het niet zo nauw met de drank- en horecawet. Mysteryshoppers van 17 en 18 jaar oud, op pad gestuurd door de gemeente, probeerden 27 keer alcohol te kopen. Slechts drie keer lukte dat niet...
In vier andere gevallen werd er sowieso geen alcohol geschonken, er was sprake van schenktijdenbeleid. Dit betekent dat er geen alcohol verkocht wordt, bijvoorbeeld omdat er een jeugdwedstrijd gespeeld wordt.
Onderschat
Sinds 2014 geldt een wettelijk verbod om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Alle sportkantines die in overtreding waren ontvangen een brief van de gemeente met een waarschuwing. 'Het betreft slechts een minderheid, die zich aan de wettelijke leeftijdsgrens houdt. Wij hebben een toezichthoudende taak en zetten in op preventie om alcoholgebruik onder minderjarige te voorkomen. Samen met onze zorg- en welzijnpartners, scholen en politie willen we jongeren, maar ook de ouders bewust maken van de gevolgen van alcoholgebruik. Deze mogen niet onderschat worden', zo liet burgemeester Arno Verhoeven in een persbericht weten. De wettelijke taak om de leeftijdsgrens van 18 jaar te handhaven ligt bij de burgemeester.
Verantwoordelijkheid
De GGD peilde verder het alcoholgebruik bij leerlingen in de leeftijd van 14 en 16 jaar, van Scholengemeenschap Sint Ursula in Heythuysen en Horn. Hieruit bleek dat het alcoholgebruik is toegenomen ten opzichte van de laatste resultaten uit 2013. De meeste kinderen komen voor het eerst in aanraking met alcohol wanneer ze, gemiddeld, twaalf jaar en zeven maanden oud zijn. Jongeren gaven daarbij aan dat hun ouders het goed vinden als ze thuis of op een feestje alcohol drinken. 'Het vraagt om een verdergaande samenwerking, verantwoordelijkheid van onze inwoners en inzet van handhaving om dit te kunnen veranderen' vindt burgemeester Verhoeven. Jongeren gaven nu nog aan heel gemakkelijk aan alcohol te komen. Zowel bij commerciële gelegenheden als via familie of vrienden.