Raadslid Wagemans vraagt om snelle oplossing in slepende kwestie herstel woonwagens

22 sep 2023, 11:23 Nieuws
65167254 2263506103912652 4356072521569665024 n
LEUDAL - Raadslid Wagemans (Ronduit Open) heeft opnieuw aandacht gevraagd voor de problemen die al lange tijd spelen rondom het herstel van de gebreken aan woonwagens in Heythuysen.
Het raadslid dringt er in een brief aan het college van B&W op aan dat die gebreken op korte termijn moeten worden verholpen. Daartoe werd immers al in maart 2022 door het college besloten.
Discussies
Een samenvatting van de gebeurtenissen tot nog toe: na plaatsing van nieuwe woonwagens bleek dat er sprake was van forse gebreken. Dat resulteerde in ellenlange discussies en correspondentie tussen woonwagenbewoners en de gemeente. Omdat de gemeente in de ogen van bewoners onvoldoende actie ondernam, zochten zij contact met de klachtencommissaris. Die gaf opdracht tot een onafhankelijk onderzoek, dat eind 2021 beschikbaar kwam. In januari 2022 deelde de klachtencommissaris zijn bevindingen en oordeel met het college. Er was volgens hem sprake van veel én ernstige gebreken en het advies aan het college was om die alsnog te herstellen.
Conflict
In maart besloot het college dus daartoe. Er werd een offerte gevraagd om de gebreken op te lossen. Vervolgens bleek er sprake was van een conflict tussen de gemeente en Nijbod, een consultancybureau dat zich specialist in beleid en beheer van woonwagenlocaties noemt. Nijbod handelde in opdracht van Leudal de woonwagenzaken af. Er speelde onder meer onduidelijkheid over de vraag wie opdracht had gegeven voor de nieuwbouw van de woonwagens, de gemeente of Nijbod?
De vertraging liep dus weer verder op. Het conflict tussen gemeente en Nijbod werd eerst aan de rechter voorgelegd. Die besloot tot weer een onafhankelijk onderzoek over de gebreken. Volgens Wagemans zegde het college de bewoners toe het rapport hiervan zo spoedig mogelijk beschikbaar zou zijn. Gesproken zou zijn over vóór de zomervakantie 2022. Meer dan een jaar later is het rapport er eindelijk. In augustus 2023 is de zaak weer opgepakt, na herhaald en lange tijd vruchteloos aandringen van de woonwagenbewoners.
Bevoegdheid
Volgens het raadslid liet een medewerker van de gemeente weten dat de noodzakelijke maatregelen zouden worden getroffen. Er werd een offerte aangevraagd en bewoners waren blij dat nu eindelijk de gebreken zouden worden hersteld. Maar vervolgens, zo geeft Wagemans aan, bleek uit mails van medewerkers dat binnen het gemeentehuis sprake was van strijd over de vraag welke medewerker bevoegd was. Er werden namelijk mails door meerdere medewerkers verstuurd waarvan de inhoud onderling sterk uiteenliep. Toezeggingen zouden zijn gedaan en (deels) weer ingetrokken en recent werd zelfs duidelijk dat een aantal werkzaamheden die met het herstel te maken hebben, moeten worden betaald door de woonwagenbewoners zelf.
Vergoeding
Raadslid Wagemans wil daarom van het college weten wat de reden is dat de woonwagenbewoners de beurs moeten trekken voor het herstel van gebreken, terwijl zij daar part noch deel aan hebben. Bovendien wil hij horen op welke wijze het college de woonwagenbewoners het leed en ongemak gaat vergoeden dat is ontstaan 'door de conflicten en het onzorgvuldig handelen van partijen', of dat nu de gemeente of Nijbod is.