Wagemans (Ronduit Open): Leudal gaat niet goed om met omgevingsdialoog

09 apr 2021, 12:47 Nieuws
118028610 593880374662040 28609826536071073 n
LEUDAL - Volgens raadslid Mathieu Wagemans (Ronduit Open) gaat Leudal niet goed om met de zogenoemde omgevingsdialoog. De omgevingdialoog is onderdeel van landelijk voorgeschreven beleid, dat voorschrijft dat iemand die een vergunning aanvraagt verplicht is te overleggen met de omgeving.
Op die manier moet worden voorkomen dat burgers pas op een laat tijdstip worden verrast door planologische initiatieven in de omgeving.
Uiteraard is het de bedoeling dat de initiatiefnemer volledige en ware gegevens verstrekt en dat alle betrokkenen voor het overleg worden uitgenodigd. Maar volgens Wagemans gaat dat in de praktijk regelmatig mis in Leudal. Als recente voorbeelden noemt hij de plannen voor de aanleg van zonneweiden in Neer en een door Landgoed Leudal aangevraagde vergunning. Eerder deden zich ook problemen voor bij de plannen voor een zorgvoorziening in Horn
. 'Dat lijstje kan met tal van andere voorbeelden worden aangevuld, waarbij burgers zich hebben gemeld met klachten over de wijze waarop een omgevingsdialoog in de praktijk wordt uitgevoerd', zo laat het raadslid nu aan het college van B&W weten. 'De initiatiefnemer meldt aan de gemeente dat er is voldaan aan de omgevingsdialoog, terwijl vanuit het gemeentehuis weinig of niet wordt doorgevraagd over hoe die omgevingsdialoog heeft plaatsgevonden. Ik heb hiervoor reeds meerdere malen aandacht gevraagd, maar ondanks de ongetwijfeld goede bedoelingen houden de klachten aan.'
Afstandelijk
Volgens Wagemans wordt het vertrouwen van burgers in de overheid hierdoor ondergraven. 'Weliswaar zijn er regels opgesteld omtrent de wijze waarop de omgevingsdialoog moet worden gevoerd, maar te gemakkelijk wordt vanuit het gemeentehuis gewezen op de verantwoordelijkheid van de initiatiefnemer. Een afstandelijke houding dus.' Ronduit Open verzoekt het college er strikter op toe te zien dat het overleg met de omwonenden op een correcte wijze wordt gevoerd en vraagt verder geen rapportages te accepteren, die in een of meer opzichten gebrekkig zijn of zelfs een onjuist beeld schetsen.