Wagemans: 'Ook vertrouwelijkheid rondom huisvesting vluchtelingen en woonurgenten is misplaatst'

02 apr 2023, 13:53 Nieuws
unnamed
LEUDAL - Er is in Leudal een cultuur van misplaatste vertrouwelijkheid ontstaan ten aanzien van een aantal dossiers, met de regeling voor huisvesting van vluchtelingen en woonurgenten als meest recente voorbeeld. Dat zegt raadslid Mathieu Wagemans (Ronduit Open), mede naar aanleiding van een brief van Wilbert Hikspoors namens FlexHotels.
Hikspoors heeft daarin kritiek op de procedure die het college van B&W volgt bij de besluitvorming over de vraag welke aanbieders van huisvesting de komende tien jaar in aanmerking komen.
Beslissingsruimte
Die kritiek komt erop neer dat niet de formele aanbestedingsregels worden gevolgd, maar dat het college zichzelf aanzienlijke beslissingsruimte toekent. Er is sprake van een 'concurrentiegerichte dialoog'. De criteria aan de hand waarvan de uiteindelijke besluiten worden genomen, zijn door het college dus vertrouwelijk verklaard. Maar dat is niet de enige vorm van geheimhouding waar raadslid Wagemans zich aan stoort.
Openheid
'Ik refereer onder meer aan uw besluit om de vergoeding die aan Landgoed Leudal wordt betaald voor de opvang van Oekraïners eveneens vertrouwelijk te houden, terwijl daar geen objectieve redenen voor zijn en ook niet zijn aangetroffen in de overeenkomst met Landgoed Leudal, die ik slechts onder strikte geheimhouding mocht inzien. Uitgangspunt bij de besteding van overheidsuitgaven dient transparantie en openheid te zijn', zo schreef Wagemans afgelopen week in een brief aan het college. 'Daarbij maakt het niet uit of uitgaven wel of niet kunnen worden gedeclareerd bij de rijksoverheid.'
Verantwoording
Het raadslid protesteert tegen de gang van zaken: 'Het gaat om bedragen van enorme omvang. Die roepen de vraag op of bij het sluiten van de overeenkomst andere overwegingen een rol hebben gespeeld, die het college liever niet naar buiten brengt. Besluitvorming is daardoor niet meer controleerbaar omdat raadsleden er niet over naar buiten mogen treden. Dat frustreert het functioneren van raadsleden omdat ze geen verantwoording kunnen afleggen en vragen van burgers niet mogen beantwoorden.'
Wagemans vraagt om zowel de reeds gesloten overeenkomst als ook de criteria die het college gaat toepassen bij de te nemen besluiten over de huisvesting voor vluchtelingen en woonurgenten, alsnog te publiceren.