Waar moeten de Oekraïense vluchtelingen naartoe?

Foto: Min. v. Binnenlandse Zaken Oekraïne - (Wikimedia Commons / CC BY 4.0)

Open Podium biedt plaats aan columns of andere opiniestukken van bezoekers van Leudal.Nieuws.nl of gastschrijvers. Bijdragen kunnen worden geweigerd, ingekort of geherformuleerd. Anonieme inzendingen of stukken die oproepen tot geweld, discriminatie of andere onwettige daden worden nooit geplaatst. Over het al of niet plaatsen van bijdragen wordt geen enkele discussie gevoerd. Stuur uw bijdragen aan [email protected], voorzien van naam, adres en telefoonnummer.

‘Sinds mei 2022 worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen op Landgoed Leudal in Haelen. Over deze opvang lijkt iedereen tevreden. De Oekraïense gasten raken ingeburgerd, velen van hen hebben een baan gevonden en de kinderen gaan naar school. Met behulp van vele vrijwilligers worden de nieuwe burgers wegwijs gemaakt in Leudal. Inmiddels heeft tweemaal een omgevingsdialoog plaatsgevonden, in april en oktober. Daarin werden de direct omwonenden door de burgemeester geïnformeerd over de opvang. Vanuit de buurt zijn er geen noemenswaardige bezwaren.

De gemeente Leudal heeft aangekondigd de opvang op Landgoed Leudal te willen beëindigen. Daarvoor is ze op 11 maart een ‘concurrentiegerichte dialoog’ gestart en hoopt ze een aanbieder te vinden, die voor tien jaar wooneenheden wil plaatsen. Na tien jaar moeten de wooneenheden weer worden gesloopt of verwijderd. Opvallend is dat de gemeente de huidige locatie van Landgoed Leudal heeft uitgesloten. Ze vindt dat de opvang van vluchtelingen niet in het buitengebied kan, tenzij er een woon- of maatschappelijke bestemming geldt. En Landgoed Leudal ligt net in het buitengebied én heeft geen woonbestemming. Maar waarom kan het dan nu wel en na november niet meer?

Waarom moeten de vluchtelingen wederom huis en haard verlaten?’

Wilbert Hikspoors
FlexHotels BV 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen