Voorzichtigheid troef tijdens verkiezingsdebat in Roggel

11 mrt 2022, 00:22 Nieuws
img 2817
ROGGEL - Voor de derde keer in de historie organiseerde het Businesscentrum Leudal in Roggel een verkiezingsdebat. En met die organiserende partij was het natuurlijk logisch dat de ondernemers opnieuw centraal stonden.
Tel daarbij op dat vooral de agrarische sector sterk vertegenwoordigd is in Leudal en de gespreksthema's worden voorspelbaar.
Elan
De pogingen tot prikkelende stellingen en interessante confrontaties waren duidelijk, maar 'dirty campaigning' werd het ondanks alle problemen met mest en stikstof nooit. Wethouder Backus (Ronduit Open) kondigde zichzelf al schertsend aan als 'zure oude man', een verwijzing naar de manier waarop Jort Raemakers (D66) als lijsttrekker het jeugdige elan van zijn partij had geprofileerd. Hoewel zichtbaar was dat Raemakers, in debat met Backus, door houding en woordkeus probeerde de wethouder uit de tent te lokken, deed hij meteen de ervaring op dat door de wol geverfde politici daar niet snel door in de war raken. Backus speelde de troefkaart van iedere lokale partij: landelijke partijen moeten hun Haagse collega's maar eens overtuigen dat hun leuke plannen in de praktijk van Leudal niet altijd werken, omdat ze die niet kennen.
Ondernemersklimaat
Die tacktiek is natuurlijk net zo handig om te draaien. Lokale afdelingen van landelijke partijen hebben korte lijnen naar Den Haag, dus zouden die daar eerder zaken op de agenda, of geregeld moeten krijgen. Het CDA bijvoorbeeld, dat in de persoon van Huub van Helden tegenover Hilde Glessner (Progressief Akkoord Leudal) kwam te staan. Maar ook daar wilde de strijd nooit echt ontbranden. Je zou bijna wensen dat het er in de gemeenteraad altijd zo aan toe ging. Of het moet zijn dat Glessner vond dat Leudal een prima ondernemersklimaat heeft. Met in het achterhoofd de gedachte dat de agrarische sector nu nog de overhand heeft kun je dan inderdaad wat cynisme verwachten, maar in de wetenschap dat slechts twintig procent van die sector een opvolger klaar heeft staan is duidelijk dat de samenleving in meerdere opzichten een transitie tegemoet gaat.
Voorzichtig
'Er zijn eigenlijk niet eens zo veel grote verschillen' liet Heleen Wijers (Samen Verder) zich in de pauze ontvallen. Zou het? Of is het door de verkiezingen dat de angst voor verlies regeert? De VVD doet niet meer mee in Leudal. Extreem rechts is er ongeorganiseerd. En linkser dan PAL ga je het in een conservatief Leudal niet krijgen. Bovendien, de provincie bepaalt steeds meer bevestigde Wijers. En Den Haag gooit van alles over de schutting met minder budget, zou je daar aan kunnen toevoegen. De gemeente mag het vervolgens oplossen. En de lokale politicus? Die wordt dan vanzelf voorzichtig. In ieder geval tot 16 maart.